Japanse verpleegster doodde patiënten met desinfecteermiddel
Foto: © Wavebreak Media LTD

In Japan heeft een voormalige verpleegster toegegeven dat ze twee jaar geleden meerdere patiënten vergiftigde door een desinfecteermiddel in hun infuus te spuiten. De politie gaat ervan uit dat ze zo tientallen slachtoffers maakte.

Ayumi Kuboki (31) werd afgelopen weekend gearresteerd op verdenking van de moord in 2016 op een 88-jarige patiënt van het Oguchi-ziekenhuis in Yokohama. Kuboki bekende echter niet alleen die moord, maar vertelde de politie dat ze ook verantwoordelijk was voor het overlijden van een andere patiënt in hetzelfde ziekenhuis. Bij beide moorden zou ze desinfecteermiddel in het infuus van de slachtoffers hebben gespoten.

De politie vermoedt nu dat ze op die manier minstens twintig mensen om het leven bracht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 2016 liefst 48 patiënten van het Oguchi-ziekenhuis overleden onder verdachte omstandigheden, en dat in drie maanden tijd. Vijf daarvan stierven zelfs op dezelfde dag.

Kuboki zorgde er naar eigen zeggen voor dat haar slachtoffers uiteindelijk overleden op momenten waarop ze niet aan het werk was. Toch kwam de politie haar op het spoor, onder meer omdat er sporen van benzalkoniumchloride op haar uniform werden aangetroffen, een veelgebruikt desinfecteermiddel. Dezelfde stof was aangetroffen in de lichamen van de slachtoffers.

Het is niet duidelijk wat het motief achter de moorden is. Volgens Japanse media zou Kuboki aan de politie hebben verklaard dat ze enkel patiënten uitkoos die al ongeneeslijk ziek waren. Zij spreekt dat tegen, en zegt dat meerdere slachtoffers helemaal niet onder levensbedreigende aandoeningen leden.