Close: ‘Brussel en Vlaanderen hebben elkaar nodig’
Foto: BELGA

Voor het eerst in de geschiedenis van de Vlaamse feestdag, die traditioneel in het Brusselse stadhuis wordt gevierd, gaf een Brusselse burgemeester een toespraak.

Philippe Close (PS) benadrukte de band tussen Brussel en Vlaanderen. Hij beloofde dat Brussel nog beter zijn best zal doen om ook de Nederlandstalige inwoners aan zich te binden.

‘Brussel is de hoofdstad van 500 miljoen Europeanen,’ begon Close, ‘een multiculturele stad met een internationale uitstraling. Maar vandaag op 11 juli is Brussel meer dan ooit de hoofdstad van Vlaanderen.’ ‘En ik moet jullie bedanken want vandaag, meer dan zevenhonderd jaar geleden, hebben we wél de Fransen overwonnen’, haalde hij de lachers op zijn hand.

Open geest

‘Brussel laat Vlaanderen niet los’, beloofde de PS-burgemeester vervolgens. ‘Ook Vlaanderen heeft Brussel nodig.’ De 28.000 Nederlandstalige studenten in Brussel, de 250.000 Vlaamse pendelaars en de jonge, creatieve Nederlandstaligen die de Dansaertbuurt bevolken, brengen leven in de stad.

In een multiculturele stad met een open geest zijn Nederlandstaligen onmisbaar, besloot Close. ‘Brussel moet alles in het werk stellen opdat ook het Vlaamse deel van onze stad zich verder kan ontwikkelen.’