‘Waterpompen begaven het net nadat laatste voetballertjes waren gered’
Foto: Photo News

De succesvolle reddingsoperatie van de twaalf voetballertjes en hun coach uit een grot in Thailand had niet veel langer mogen duren, of ze was mogelijk toch rampzalig afgelopen. Dat zeggen drie Australische duikers die bij de operatie betrokken waren tegen The Guardian.

De laatste vier Thaise voetballertjes en hun coach waren dinsdag nog maar enkele uren gered uit de ondergelopen grot waar ze al twee weken noodgedwongen verbleven, toen de centrale waterpomp die het water uit de grot hield, het begaf. Het waterpeil in de grotten begon daarop weer razendsnel te stijgen, terwijl een honderdtal duikers en reddingwerkers nog bezig waren anderhalve kilometer diep in het ondergrondse complex hun materieel op te ruimen.

 

‘We hoorden plots heel wat geschreeuw, en zagen tientallen reddingswerkers voor hun leven rennen. Je zag het waterpeil gewoon stijgen terwijl je ernaar keek’, zegt een van de drie Australische duikers tegen The Guardian. Hij reageert volgens de Britse krant anoniem omdat hij geen toelating kreeg openlijk commentaar te leveren op de reddingsoperatie.

Volgens de duiker slaagde de laatste reddingswerker erin de grot te verlaten minder dan een uur nadat de waterpompen het begeven hadden.