In zijn eerste gesprek met de Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft Donald Trump zwaar uitgehaald naar Duitsland.

De aanval van Donald Trump op Duitsland komt niet helemaal onverwacht. Het zit de Amerikaanse president dwars dat Duitsland te weinig doet om zijn aanzienlijk handelsoverschot met de Verenigde Staten te verminderen. Dat is de belangrijkste reden waarom Angela Merkel op de Navo-top in Brussel waarschijnlijk de pineut zal zijn, maar het is niet zeker dat Trump dat met zoveel woorden zal zeggen. Op de hoogmis van de Navo moet over veiligheid en defensie worden gesproken, niet over zakendoen.

In zijn eerste aanval op Merkel verweet hij Duitsland dat het een ‘gijzelaar’ van Rusland is omdat de Duitse regering gas uit Rusland wil krijgen via de nieuwe gaspijpleiding Nord Stream 2. ‘Wij worden verondersteld om een blok tegen Rusland te vormen, maar Duitsland geeft per jaar miljarden dollar aan Rusland.’

Mogelijk zal Duitsland ook nog op de vingers worden getikt omdat het, net als de meeste Navo-landen, geen twee procent van zijn BBP aan defensie besteedt. In 2018 zal Duitsland 1,28 procent aan defensie geven, dat is meer dan de 0,9 procent van België. Duitsland wordt daarvoor meer getackeld dan België, omdat het groter en belangrijk is en dus een voorbeeldfunctie heeft, maar ook omdat Trump die andere rekening met Duitsland te vereffenen heeft.

 

Het heeft ook persoonlijk nooit geklikt tussen de twee regeringsleiders. Tijdens hun eerste ontmoeting weigerde Trump Angela Merkel zelfs een hand te geven. Merkel is een pak stugger dan de Franse president Emmanuel Macron, die de vlotte buddy bij de Amerikaanse president speelt. Frankrijk wordt in Washington gezien als een belangrijke bondgenoot in Syrië en in de Sahel. 

Om Duitsland onder druk te zetten om iets aan zijn handelsoverschot te doen, wordt niet uitgesloten dat Trump ermee zal dreigen om de Amerikaanse troepen (35.000 soldaten) uit Duitsland te trekken. Dat zou voor Duitsland veel banen op de tocht zetten. Voor de Verenigde Staten zou het geen  goed idee zou zijn, want Duitsland biedt verschillende logistieke hubs om de Amerikaanse troepen naar de andere delen van de wereld te brengen.