Thaise voetballertjes en trainer verkeren ‘in goede mentale gezondheid’
Foto: EPA-EFE

De twaalf jongens en hun trainer die meer dan twee weken vastzaten in een grot, verkeren in ‘een zeer goede mentale gezondheid’. Dat hebben artsen woensdag verklaard. De dertien werden tijdens een reddingsoperatie die tot en met dinsdag heeft geduurd, allemaal uit hun benarde positie bevrijd.

‘Mogelijk stellen ze het zo goed omdat ze de hele tijd samen hebben doorgebracht en elkaar als een echt team hebben geholpen’, zei dokter Thongchai Lertvilairattanapong tijdens een persbriefing in het ziekenhuis waar de dertien worden verzorgd.

‘Ze verkeren allen in een goede fysieke gezondheid, zonder koorts of ernstige infecties. Slechts drie jongens hebben een lichte longontsteking’, aldus de arts nog.

De jongens, allen tussen elf en zestien jaar, en hun vijfentwintigjarige trainer, moeten nog een week in het ziekenhuis blijven. Ze zullen dus niet kunnen ingaan op de uitnodiging van de Wereldvoetbalbond Fifa om naar de finale van het WK te gaan kijken.

De dertien kwamen op 23 juni in een grot in Noord-Thailand vast te zitten, toen ze verrast werden door het stijgende water. De eerste vier jongens werden zondag uit de grot gehaald, de volgende vier op maandag en de laatste vier en de trainer op dinsdag.