VS dreigen met bijkomende heffingen op 200 miljard aan Chinese producten
Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben een lijst opgesteld met 200 miljard dollar aan Chinese producten waarop ze bijkomende invoerrechten dreigen te heffen vanaf september. Dat heeft de Amerikaanse handelsvertegenwoordiging dinsdag bekendgemaakt.

Met de nieuwe heffingen drijven de Amerikanen de handelsspanningen met China verder op de spits. Afgelopen vrijdag werden nog Amerikaanse invoerheffingen van 25 procent ingevoerd voor 34 miljard dollar (29 miljard euro) aan Chinese producten. China kondigde meteen tegenmaatregelen aan.

‘Als gevolg van de vergeldingsmaatregelen van China en het niet veranderen van zijn praktijken, heeft de president bevolen om het proces op te starten om invoerheffingen van 10 procent op te leggen op een bijkomende 200 miljard dollar aan Chinese invoer’, zegt handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer.

De lijst met getroffen producten telt bijna tweehonderd pagina’s en bevat onder meer voedingsproducten, chemische producten, mineralen, tabak, elektronica en kantoorartikelen.