Demir werkt aan Samenlevingsplan
Foto: Bart Dewaele
Na racistische reacties op de verkiezing van Miss België, Angeline Flor Pua, begin dit jaar, beloofde staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA), bevoegd voor Gelijke Kansen, een actieplan tegen racisme en discriminatie.

Vorige week kreeg ze van de oppositie het verwijt dat het plan er nog altijd niet was, maar er wordt volop aan gewerkt. Dat onthult Demir in de marge van een interview in onze krant.

‘Als het alleen gaat over racisme en discriminatie, blijven we in een wij-zij-verhaal hangen. We trekken het open en maken er een samenlevingsplan van. Het moet dus ook gaan over de plaats van religie, over de rechten en plichten van iedereen, en vooral over een common ground zodat iedereen zich hier thuis voelt’, zegt Demir.

Wat kan die common ground zijn? De Rode Duivels alvast niet, grapt de staatssecretaris. Het gaat erom dat we dezelfde waarden delen, dat er wederzijds respect is. ‘En dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt.’

Hoe je zoiets in de praktijk boetseert, is nog de vraag. Een ‘nieuwkomersverklaring’ kan deel uitmaken van of sporen met het samenlevingsplan. Iedereen wordt verwacht deel uit te maken van de samenleving. Of zoiets afgedwongen kan/moet worden, wil Demir nog bekijken. ‘Vast staat dat de regels voor iedereen hetzelfde moeten zijn: wit, zwart, moslim of jood.’

Er zal ook aandacht zijn voor fenomenen als de lage tewerkstellingsgraad van vrouwen van buiten de EU, racisme tegenover autochtonen of het lastigvallen van vrouwen op straat.