Historisch passagiersvliegtuig gecrasht in Zuid-Afrika, één dode
Foto: afp

Bij een vliegtuigcrash nabij het Zuid-Afrikaanse Pretoria is dinsdag één iemand omgekomen. Er vielen ook een twintigtal gewonden. Het 64 jaar oud passagiersvliegtuig zou binnenkort overkomen naar het Nederlandse luchtvaartmuseum Aviodrome.

Of het dodelijke slachtoffer de piloot of de boordingenieur is, is nog niet geweten. Ook wat tot de crash heeft geleid is onduidelijk.

Het vliegtuig, een Convair 340 uit 1954 van Martin’s Air Charter (MAC), zou binnenkort naar het luchtvaartmuseum Aviodrome in het Nederlandse Lelystad komen, meldt het luchtvaartthemapark.

‘Wij zijn ontzettend geschrokken dat de Convair 340, het toestel dat binnenkort naar Aviodrome zou komen, tijdens het opstijgen van een testvlucht in Zuid-Afrika is neergestort’, meldt het op Facebook. ‘Onze prioriteit ligt nu bij het in veiligheid stellen van alle betrokkenen.’

De Convair 340 was door de Zuid-Afrikaanse eigenaar, Rovos Rail, geschonken aan Aviodrome. Na de nodige technische werkzaamheden zou het historische toestel rond 12 juli dwars door Afrika en Europa naar haar nieuwe thuisbasis Aviodrome op Lelystad Airport vliegen.