Familie overleden verdachte ontkent doodsbedreiging juwelier
De politie houdt intussen extra patrouilles aan de juwelenzaak Foto: DVH

De juwelier uit Oostakker die zaterdagmiddag een verdachte van een overval doodschoot, werd niet met de dood bedreigd door de ouders en de broer van het slachtoffer. Dat zegt advocaat Nicholas De Mot, die optreedt voor die nabestaanden van de verdachte.

De juwelier in Oostakker, die zaterdag bij een overval een van de daders dodelijk heeft verwond, zou doodsbedreigingen hebben ontvangen van diens ouders en broer, maar dat wordt door hen ontkend.

‘De familie is alleen bezig met het rouwproces en met de begrafenis’, stelt hun advocaat De Mot. ‘Ze ontkennen met de meeste klem dat ze bedreigingen hebben geuit. Ze kunnen niet instaan voor wat derden doen, maar ze kunnen dat alles niet plaatsen.’

De politie houdt intussen extra patrouilles aan de juwelenzaak.

Het verdere onderzoek moet uitmaken of er sprake kan zijn van wettige zelfverdediging door de juwelier, maar volgens zijn advocaat Walter Van Steenbrugge schoot hij omdat hij hoorde dat ze op hem wilden schieten. De man werd vrijgelaten onder voorwaarden.

Het slachtoffer is een 23-jarige man van Marokkaanse afkomst, die een beperkt strafblad heeft. 'Hij werd, in tegenstelling tot wat gemeld werd, niet eerder veroordeeld voor gewapende overval. Ik trad in het verleden al op voor hem. Hij werd schuldig bevonden aan weerspannigheid tegen de politie, maar hij kreeg daarvoor opschorting van straf. Hij werd wel veroordeeld voor een vermogensdelict zonder geweldpleging, in een totaal andere context', zegt De Mot.

De tweede verdachte van de overval is nog niet gevat. 'Mijn cliënten hebben geen flauw idee wie dat zou kunnen zijn', stelt de advocaat. 'Ze zijn bereid volop mee te werken met het onderzoek. Ze respecteren ook het lopende onderzoek en hebben vertrouwen in het gerecht. Ze willen een onderzoek in alle sereniteit. Het lichaam werd zeer snel vrijgeven en ze zijn nu al in hun geboorteland om afscheid te nemen. Ze willen geen voorbarig standpunt innemen. Ze zijn ook slachtoffer.'