‘Ontmoeting tussen Trump en Poetin volledig in lijn met Navo-beleid’
In juli vorig jaar zaten Vladimir Poetin en Donald Trump al eens samen in de marge van de G20-top In Berlijn Foto: afp

Jens Stoltenberg denkt dat het ‘positief’ is dat de Amerikaanse president Donald Trump komende week zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ontmoet. ‘Dat is volledig in lijn met het Navo-beleid’ ten opzichte van Rusland.’

Trump en Poetin zullen elkaar op maandag 16 juli ontmoeten in Helsinki. Sommige waarnemers hadden gesteld dat hun gesprek wel eens een invloed zou kunnen hebben op het verloop van de Navo-top in Brussel. Maar Jens Stoltenberg verklaarde dinsdag dat hij geen probleem ziet.

‘De ontmoeting is volledig in lijn met het Navo-beleid, dat gericht is op afschrikking, maar ook op dialoog. We willen geen nieuwe Koude Oorlog en geen nieuwe wapenwedloop’, aldus de secretaris-generaal van de Navo.

‘Ook bij een moeilijk verstandhouding tussen het westen en Rusland is het belangrijk om de dialoog in stand te houden. Misschien is het uitgerekend dan nóg belangrijker met elkaar te blijven praten, om misverstanden te vermijden.’

Reis door Europa

Trump landt dinsdagavond omstreeks 21.00 uur in Brussel en begint dan aan een reis door Europa. Na de Navo-top zal hij nog een bezoek brengen aan het Verenigd Koninkrijk, vervolgens vindt dus de ontmoeting met de Russische president plaats.

‘Eerlijk gezegd, ik denk dat de ontmoeting met Poetin de gemakkelijkste van allemaal zal zijn. Wie had dat kunnen denken?’, zo verklaarde hij kort voor zijn vertrek aan de Amerikaanse media.