Cipiers hervatten dinsdagavond werk na wekenlange staking
Stakende cipier in Brugge Foto: Simon Mouton

Het gemeenschappelijke vakbondsfront van de cipiers heeft dinsdagmiddag besloten na bijna een maand van stakingen het werk te hervatten. Een akkoord over de minimale dienstverlening is er echter nog niet. Dat bevestigt Gino Hoppe van de socialistische overheidsvakbond ACOD, nadat VRT NWS het nieuws meldde.

De vakbonden in de gevangenissen hebben wekenlang actiegevoerd tegen de plannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om een minimale dienstverlening in te voeren. Maandagvoormiddag zaten de bonden weer samen met de minister. Nadien was te horen dat het overleg ‘constructief’ verlopen was.

De vakbonden hebben nu tot 26 juli de tijd om hun standpunt over de minimale dienstverlening aan de minister over te maken. Tijdens algemene vergaderingen in alle gevangenissen werd maandag en dinsdag beslist de acties tot dan op te schorten. Er zou te weinig draagvlak zijn om voort te staken, ook al is er nog geen akkoord.

'De stakingen zijn opgeschort, maar het wantrouwen in de regering is nog groot', zegt Gino Hoppe van het ACOD.

In Gent weigerden enkele gedetineerden dinsdagmiddag nog na hun wandeling terug naar de cel te gaan. Vorige week klaagden ook tientallen gedetineerden uit Antwerpen over de volgens hen 'onhoudbare situatie' die door de cipiersstaking was ontstaan.