Weduwe van Nobelprijswinnaar, jarenlang onder huisarrest, op weg naar Duitsland
Liu Xia en haar man Liu Xiaobo Foto: AFP

Liu Xia, de weduwe van de Chinese Nobelprijswinnaar voor de vrede Liu Xiaobo, is op weg van Peking naar Duitsland. Dat heeft haar omgeving aan het Duitse persagentschap DPA bevestigd. De vrouw staat al acht jaar onder huisarrest.

Liu Xia staat onder huisarrest sinds haar man Liu Xiaobo in 2010 als eerste Chinees de Nobelprijs voor de Vrede won. Liu Xiaobo zelf zat toen al in de cel wegens zijn kritiek op de regering. Op 13 juli vorig jaar overleed hij aan leverkanker.

Liu Xiaobo had meermaals gevraagd om haar echtgenoot in het buitenland te laten behandelen voor kanker. Onder meer de Verenigde Staten en Duitsland wilden hem opvangen en behandelen. Maar Peking zei steeds weer ‘neen’.

De internationale gemeenschap probeert al langer de vrijlating van Liu Xia te bewerkstelligen. In mei doken er nog onrustwekkende berichten op over de mentale toestand van de 57-jarige weduwe. Haar vertrek naar Duitsland komt er nu daags na een bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan Duits bondskanselier Angela Merkel in Berlijn. Ze is in elk geval welkom in Duitsland. Achter de schermen zouden al een tijdje diplomatieke plannen bestaan om haar discreet op te vangen.