Overzicht

De Duivels versus Les Bleus:
zo haalden ze de halve finale

10 juli 2018Pieter Van Maele

De Rode Duivels en Les Bleus kruisen vanavond de degens in wat nu al een historische halve finale wordt genoemd. Maar welk parcours hebben beide landen daarvoor afgelegd?

HET PARCOURS VAN
DE RODE DUIVELS

HET PARCOURS VAN
LES BLEUS

16 juni

Frankrijk-Australië (2 - 1)

De Fransen moeten meteen knokken voor hun eerste driepunter. Pas na de rust kan Griezmann een penalty omzetten, maar vier minuten later komen de Australiërs eveneens vanop de stip alweer op gelijke hoogte. Een late owngoal, ingeleid door Pogba, maakt het verschil.

18 juni

België - Panama (3 - 0)

Na een aarzelende eerste helft blikken de Rode Duivels voetbaldwerg en WK-debutant Panama in de tweede helft alsnog in met een droge 3-0. Voor Dries Mertens er met een wereldgoal in slaagt de ban te breken, spelen de Belgen veel te traag, zelfs krampachtig. De Britse pers is na de wedstrijd dan ook vlijmscherp: ‘België worstelt met een aantal alarmerende gebreken en niemand weet zeker of Roberto Martínez die eruit krijgt’, schrijft ze. ‘Je kan je met recht en rede afvragen of er wel veel veranderd is sinds het ontslag van Marc Wilmots.’

 

21 juni

Frankrijk-Peru (1 - 0)

Ook tegen Peru loopt het voor Frankrijk niet op rolletjes. Een behoorlijke eerste helft met een doelpunt van Mbappe en een matige tweede helft volstaan om de drie punten en de kwalificatie voor de achtste finale op zak te steken. Wij onthielden vooral hoe saai de voormalige wereldkampioen voor de dag kwam: als een modaal, haast laf ploegje.

23 juni

België - Tunesië (5 - 2)

Velen verwachten een gesloten wedstrijd, maar dat is buiten Eden Hazard gerekend, die na zes minuten al scoort vanaf de penaltystip. Aan de rust staat het al 3-1, maar ook in de tweede helft drukken Lukaku en Hazard het gaspedaal bijwijlen stevig in. Toch krijgen we weer twee doelpunten binnen, wat twijfels doet rijzen over onze defensie. ‘Denken die Belgen dat ze halve finale kunnen halen? Dan hebben ze geen verstand van voetbal’, verkondigt de Nederlandse sportjournalist Valentijn Driessen.

 

26 juni

Denemarken - Frankrijk (0 - 0)

De flauwste partij van de hele eerste ronde. In hun laatste groepswedstrijd spelen de twee landen 0-0 gelijk, de eerste match in Rusland waarin geen doelpunten vallen. Een salonremise, want beide ploegen halen zo de kwalificatie voor de volgende ronde binnen. Gaap.

28 juni

Engeland - België (0 - 1)

Een non-match waaruit weinig af te leiden valt. Beide teams zijn al zeker van de volgende ronde, en stellen hun B-elftal op. Een voordeel voor de toppers van onze A-kern, die dus een hele week lang kunnen uitrusten. Of een nadeel? Want daardoor zijn ze hun matchritme kwijt. De Engelsen doen er verder alles aan vooral niet te scoren, Adnan Januzaj kan zich in het begin van de tweede helft niet langer bedwingen en scoort per ongeluk toch een wereldgoal. De Rode Duivels pakken groepswinst, de Britten zijn overgelukkig met hun verlies.

 

30 juni

Frankrijk - Argentinië (4 - 3)

Eindelijk zien we een Frankrijk dat wat leven in de brouwerij brengt. Laat de eindstand nog vermoeden dat het een spannende wedstrijd was, in realiteit was het overwicht van Frankrijk in de tweede helft meer dan duidelijk. Kylian Mbappé bekroont een absolute wereldpartij met de twee winnende doelpunten en kegelt zo wereldster Lionel Messi uit het toernooi.

2 juli

België - Japan (3 - 2)

Door de groepswinst belanden de Belgen aan de ‘moeilijke’ kant van de eindronde, met daarin andere kleppers als Frankrijk, Argentinië, Uruguay, Brazilië en Mexico. In vergelijking daarmee lijkt de achtste finale tegen Japan slechts een voorproefje. Niets is minder waar: België slikt in het begin van de tweede helft twee pijnlijke tegendoelpunten. Een verdwaalde kopbal van Vertonghen breekt de match terug open, waarna invallers Fellaini en Chadli de match alsnog in ons voordeel beslissen. Een historische remontada, waarover de internationale pers lyrisch is.

 

6 juli

Uruguay - Frankrijk (0 - 2)

Franse efficiëntie, een geblesseerde Edinson Cavani en een blunderende Uruguayaanse doelman volstaan voor een droge 0-2 tegen de Zuid-Amerikanen. Erg spectaculair valt het allemaal wel weer niet te noemen, het publiek trakteert de ploegen tijdens de eerste helft zelfs op een striemend fluitconcert. Het zal de Fransen worst wezen: het brengt hen voor de eerste keer sinds 2006 naar de halve finales van het WK.

6 juli

Brazilië - België (1 - 2)

Een vooruitgeschoven finale, zo werd voor aanvang gezegd, en dat bleek het ook te worden. Een collectieve topprestatie brengt België nog voor de rust op 2-0 voorsprong, een kwartier voor affluiten wordt het nog bibberen wanneer de aansluitingstreffer valt. Verder dan dat komen de Brazilianen echter niet. Plots is België topfavoriet voor de eindoverwinning.

 

10 juli

Frankrijk - België (--)