Dinsdag werden ook de laatste vier Thaise voetballertjes en hun coach gered uit de ondergelopen grot waar ze noodgedwongen twee weken verbleven. Hun familie kunnen ze voorlopig zien achter glas, want uit vrees voor infecties worden de fel verzwakte kinderen nog even in quarantaine geplaatst.

Negentien duikers hebben vandaag alles op alles gezet om alle voetballers en hun coach te bevrijden uit een ondergelopen grot in Thailand. Met succes, want de laatste vier jongens en hun coach zijn vandaag gered. Ze werden per helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar ook de jongens verblijven die zondag en maandag werden bevrijd.

Ze stellen het goed, benadrukken de dokters, al worden ze wel nog enige tijd in quarantaine geplaatst uit vrees voor infecties. Ze krijgen hun familie daardoor enkel achter glas te zien. Vermoedelijk worden ze nog een week in het ziekenhuis gehouden voor medische tests. De kinderen kregen allen kalmeringsmiddelen toegediend tijdens de tocht naar buiten. Twee van de eerder geredde voetballertjes hebben een longinfectie, maar geen van hen heeft koorts. 

Geen WK-finale

Zondag de WK-finale bijwonen in Moskou, op uitnodiging van de Fifa, zal dus niet lukken voor de fel verzwakte jongens. Maar eens ze voldoende hersteld zijn, mogen ze wel een week gaan vertoeven op de trainingsacademie van de Portugese voetbalclub Benfica, zo heeft voorzitter Luis Filipe Vieira laten weten. 'Wij geloven dat dit simpele gebaar kan helpen om terug de lach op hun gezicht te toveren die kinderen nooit horen te verliezen.' Ook de 12-jarige zoon van Madonna volgt voetballessen aan de academie.

Nog vier duikers achtergebleven

'Vandaag zullen de Wild Boars herenigd worden', schreef de Thaise marine vanochtend op haar Facebookpagina, een verwijzing naar de naam van de voetbalploeg van de jongens. De marine heeft woord gehouden, want het is gelukt om alle twaalf spelers en hun coach veilig uit de ondergelopen grot te redden.

De 'four frogs', vier reddingswerkers die de jongens tijdens hun beproeving hebben bijgestaan, zitten nog in de grot. 'We wachten nog op onze vrienden', schrijft de marine. Ze vragen om bemoedigende gedachten uit te sturen. De getrainde duikers hielpen de kalmte te bewaren en dienden medische hulp toe. Hun aanwezigheid was ook belangrijk voor de mentale toestand van de kinderen en de coach.

Vertragingen

De voorbije twee dagen waren de omstandigheden goed voor de reddingswerkers, maar dinsdag verliep de operatie een stuk moeizamer. De grote regenval van de afgelopen nacht veroorzaakte de nodige vertragingen. Toch klonk het hoofd van de reddingsoperatie vanmorgen optimistisch. 'Als alles goed gaat, zullen we straks vier kinderen, een dokter en drie mariniers samen met de coach uit de grot zien komen', zei gouverneur van de noordelijke provincie Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn.

De reddingsactie van maandag moest noodgedwongen worden stopgezet door een dreigend zuurstoftekort, nadat er vier jongens gered werden. Toch verliep die vlotter dan zondag, toen de eerste vier jongens gered werden. Op 23 juni raakten ze ingesloten in de grot door het opkomende water.