Roularta kende tegenvallende eerste jaarhelft
Foto: BELGA

Roularta, eigenaar van Knack en aandeelhouder van De Tijd, meldt maandag na beurs dat ‘de indicaties in de eerste jaarhelft enigszins beneden de verwachtingen liggen’. De reclame-inkomsten liggen vijf à tien procent lager dan vorig jaar, naargelang het medium, klinkt het.

Ook de omzet van de drukkerij is licht gedaald ten opzichte van vorig jaar, al verwacht Roularta dat de nieuwe drukorders vanaf begin 2019 zullen zorgen voor ‘een optimale bezetting van de persen’.

‘De reclamemarkt blijft ups en downs vertonen en het blijft moeilijk om op vandaag een inschatting te maken voor het volledige jaar. Bij de tijdschriften is de lezersmarkt stabiel dankzij het grote percentage abonnees’, staat in het persbericht. Ook in 2017 waren de advertentie-inkomsten al gedaald.

Toch zet de raad van bestuur van Roularta het licht op groen voor de uitkering van een interim-dividend van vijf euro per aandeel. Die beslissing houdt verband met de Medialaan-transactie. Roularta boekte een meerwaarde van 145 miljoen euro op de verkoop van zijn belang van 50 procent in Medialaan, de moederholding van onder meer VTM, Q2 en Vitaya.

Het interimdividend was eerder dit jaar al aangekondigd en wordt effectief uitgekeerd op 19 juli. Vanaf 16 juli noteert het aandeel van Roularta ex-dividend. Nadien zullen de referentie-aandeelhouders een herschikking doorvoeren van het aandeelhouderschap, waarbij Koinon Comm.VA (van de familie De Nolf) een pakket aandelen zal overnemen van West Investment Holding (familie Claeys). Die laatste blijft aandeelhouder in Roularta met 500.000 stuks.

Tijdschriften

Vanaf de tweede jaarhelft verwacht Roularta dat de overgenomen merken van Sanoma ‘een onmiddellijke winstbijdrage zullen leveren, dankzij zowel synergieën aan de omzet - als aan de kostenzijde.’

In de eerste jaarhelft werden nog beperkte kosten geboekt om de integratie van de lifestylebladen Libelle, Femmes d’Aujourd’hui, Flair en Feeling/Gaël... perfect te laten verlopen. Alle redacties zijn intussen geïnstalleerd in het Brussels Media Center van Roularta.