Duiker omgekomen bij zoekactie naar Sluszny
Foto: ISOPIX

Bij de zoekacties naar het lichaam van de Belgische avonturier Marc Sluszny is een duiker omgekomen. Dat meldt Laurent Boekie, een persoonlijke vriend van Sluszny, aan VTM Nieuws. Het nieuws wordt bevestigd door Bernard Tourte, de voorzitter van Spéléo secours français (SSF), de organisatie die de zoekacties coördineert.

Het parket van Perpignan had eerder gemeld dat er geen zoekactie zou komen naar het lichaam van Sluszny, omdat dat te gevaarlijk zou zijn. Het Franse gerecht gaf uiteindelijk toch toestemming aan een duikersteam van de organisatie SSF om vanaf maandag opnieuw te zoeken naar het lichaam.

In totaal namen er zestien mensen deel aan die zoektocht. Maar al snel na de start van de zoekactie liep het verkeerd af. De duiker overleed mogelijk aan hypoxie, waardoor het weefsel in het lichaam een tekort aan zuurstof kreeg.

'De zoektocht was goed begonnen, met een eerste verkenningsduik van een duo duikers die de ruimtes aan de zijkant van het gangenstelsel verkenden', zei Tourte. 'Maar toen de duikers terugkeerden, is er iets misgelopen.' De procureur van Perpignan heeft een onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden geopend. De zoektocht is tot nader order stopgezet.

‘De hell cave heeft opnieuw toegeslagen, ze zouden hem beter met beton dichtgooien’, reageerde Boekie, die zelf ook meezocht naar het lichaam van Sluszny, vanuit Perpignan. ‘Het is heel heftig. Ik ben er kapot van. Marc had dit uiteraard niet gewild. Iedereen is erg verslagen en aan het huilen.’

De 56-jarige Sluszny raakte op 28 juni vermist tijdens een duikpartij in de grot in Salses-le-Château, nabij Perpignan. De avonturier was met een collega op 125 meter diepte aan het duiken, toen het touw dat hen verbond, brak. De andere duiker raakte nog boven en sloeg alarm, maar Sluszny werd niet meer gevonden.