Iran wil 300 miljoen euro cash uit Duitsland laten overkomen
themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Iran wil 300 miljoen euro van de Europäisch-Iranische Handelsbank AG laten overvliegen vanuit Duitsland, omdat het vreest dat het zonder cash geld zal komen te zitten wanneer de nieuwe Amerikaanse sancties tegen zijn financiële sector van kracht worden.

Dat meldt het Duitse boulevardblad Bild maandag op gezag van anonieme overheidsfunctionarissen, en het nieuws wordt bevestigd door de Duitse regering.

Concreet wil Iran kredieten van de Handelsbank ter waarde van 300 miljoen door de nationale bank laten uitbetalen, en dat geld per vliegtuig naar Iran laten overvliegen. De Duitse financiële toezichthouder BaFin onderzoekt de vraag, meldt het ministerie van Financiën. Volgens Buitenlandse Zaken wordt ook onderzocht of het Iraanse voorstel een schending betekent van het sanctieregime.

Volgens Bild wil Iran het geld aan Iraniërs doorspelen ‘die wegens het gebrek aan toegang tot erkende kredietkaarten bij reizen naar het buitenland op cash geld aangewezen zijn’. Het is volgens het ministerie van Defensie de eerste keer dat een plan op poten wordt gezet om het geld vervolgens per vliegtuig naar Iran te krijgen.

Gewapende groepen

De VS en Israël zijn tegen het plan gekant. De inlichtingendiensten van beide landen vrezen dat het geld gebruikt zal worden om gewapende groepen in het Midden-Oosten te financieren, maar volgens Bild zijn daar volgens de regeringsfunctionarissen geen indicaties voor.

De Amerikaanse president Donald Trump trok de VS eind mei terug uit het nucleaire akkoord met Iran. Als gevolg daarvan worden de sancties tegen Iran opnieuw geactiveerd.

Hoewel de andere landen die het akkoord ondertekenden wel willen vasthouden aan het akkoord, rijst in Iran de vrees dat het land amper nog kredieten in het buitenland zal kunnen krijgen. De VS dreigen er namelijk mee ook sancties op te leggen tegen banken die direct of indirect transacties met Iraanse instellingen ondersteunen.

Meer dan duizend kilo

Moest het plan doorgaan, zal het geen sinecure zijn om het geld aan boord van een vliegtuig te krijgen: het gaat om een lading van minstens anderhalf miljoen bankbiljetten, goed voor een gewicht van in totaal 1.620 kilogram. Indien het geld in normale koffers wordt getransporteerd, gaat het om meer dan tachtig koffers die aan boord moeten worden gebracht.