Boris Johnson stapt op als minister van Buitenlandse Zaken
Foto: EPA-EFE
De harde ‘Brexiteer’ Boris Johnson is de derde Britse minister in vierentwintig uur die opstapt uit onvrede met het Brexit-akkoord van Theresa May.

Opnieuw een tegenvaller voor Brits premier Theresa May, die afgelopen zaterdag nog trots aankondigde dat ze binnen haar regering een ‘collectief standpunt’ over de Brexit had bereikt. Nadat eerder David Davis, de minister die de Brexit-onderhandelingen leidde, en diens onderminister Steve Barker opstapten, geeft nu ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson er de brui aan.

Afgelopen weekend kon May een zachte Brexit doordrukken. Johnson is altijd een vurig voorstander geweest van een harde Brexit. Na vrienden en bondgenoten te consulteren, besloot hij dat hij het akkoord niet kon steunen. Europees president Donald Tusk hoopt alvast dat niet enkel Britse ministers zullen verdwijnen, maar ‘wie weet’ ook het hele idee van een Brexit.

‘De eerste minister heeft het ontslag van Boris Johnson als minister van Buitenlandse Zaken aanvaard’, klonk het maandagmiddag in een statement van Downing Street. ‘Een vervanger zal snel aangekondigd worden. De eerste minister bedankt Boris voor zijn werk.’

Donderdag op papier

Tijdens een reeds geplande speech voor het Britse parlement, luttele minuten na het bekendraken van het ontslag, herhaalde May haar lof voor Johnson. Davis bedankte ze voor het Brexit-werk en voor de ‘passie’ die hij volgens haar getoond heeft in het promoten van Groot-Brittannië tegenover de wereld. Vervolgens deed ze de details van de dit weekend bereikte deal uit de doeken, dat ze tegen donderdag op papier belooft.

‘Dit is de juiste Brexit’, aldus May. Gevraagd of ze een langere transitieperiode zou nodig hebben om de Brexit te verwezenlijken, klonk het kort ‘neen’.

Vertrouwensstemming?

Door Johnsons vertrek komt de regering-May in nóg woeliger water terecht. Welgeteld twee dagen kon ze haar regering onder controle houden. Volgens Britse media komt een vertrouwensstemming nu wel heel dichtbij.

Om een vertrouwensstemming tegen May te beginnen, moet 15 procent van de Conservatieve parlementsleden daarom vragen bij het machtige 1922 Committee. De kans dat ze die handtekeningen bijeen krijgen, is reëel. Maar om de premier weg te sturen, moet vervolgens de helft van de Conservatieve Lagerhuisleden tegen haar stemmen, en dat lijkt op dit moment minder waarschijnlijk. De ruime meerderheid van de partij wil een ordelijke, zachte Brexit en voorlopig biedt premier May daarvoor nog altijd de beste garantie.
Dominique Minten
Redacteur buitenland bij De Standaard.