Dansen als protest tegen de arrestatie van Iraanse tiener

Iraanse jongeren delen massaal filmpjes van zichzelf waarin ze aan het dansen zijn, als steun voor een Iraanse tiener die om dezelfde reden werd gearresteerd.

De 19-jarige Maedeh Hojabri danst graag, en deelt die video’s met haar duizenden volgers op sociale media via verschillende accounts. De filmpjes werden opgenomen bij haar thuis in Teheran. Meestal draagt ze geen hoofddoek, ook al is die in Iran verplicht wanneer vrouwen in het openbaar verschijnen. Bovendien mogen vrouwen in Iran niet dansen in het bijzijn van mannen die geen naaste familie van hen zijn.

De Iraanse regering is dan ook geen fan van de dansfilmpjes: de tiener werd vrijdag opgepakt voor een inbreuk op de openbare kuisheid. De staatszender zond vrijdag haar gedwongen bekentenis uit. ‘Ik deed het niet om aandacht te trekken. Ik heb deze video’s gemaakt voor mijn volgers, maar wilde hen niet aanmoedigen om hetzelfde te doen’, aldus Hojabri, wier gezicht werd geblurd.

Hojabri zou overigens niet de enige danser zijn die de voorbije weken werd gearresteerd. De arrestaties lokken heel wat protest uit: op sociale media worden de dansfilmpjes van Hojabri massaal gedeeld om haar te steunen. Heel wat jongeren maken ook zelf video’s waarin ze aan het dansen zijn, vergezeld van de hashtag #dancing_isn’t_a_crime.

‘Als je eenieder ter wereld vertelt dat hier tienermeisjes worden gearresteerd omdat ze gelukkig zijn en dansen, en worden beschuldigd van het verspreiden van onzedelijkheden, terwijl kinderverkrachters en anderen vrij rondlopen, zullen ze in lachen uitbarsten. Het is gewoon niet te geloven’, schrijft blogger en activist Hossein Ronaghi.

Niet de eerste keer

Vorige zomer werden ook al zes Iraanse jongeren gearresteerd omdat ze anderen enkele ‘westerse’ dansen hadden aangeleerd, waaronder zumba. In 2014 werden ook drie jongens en drie meisjes gearresteerd omdat ze Pharrel Williams’ megahit ‘Happy’ hadden geplaybackt en de video hadden verspreid via Youtube. Zij werden veroordeeld tot een celstraf van een jaar en negentig zweepslagen.

Gevreesd wordt dat de autoriteiten Instagram in de nabije toekomst zullen verbieden. De inhoud van Facebook en Twitter wordt bijvoorbeeld al sterk gefilterd.