Strandclubs gaan samen de strijd aan tegen zwerfvuil
Foto: REUTERS

Dat sommige stranden aan de Belgische kust er na een bezoekje van de massa toeristen als een vuilnisbelt bij liggen, is meer regel dan uitzondering. Daar gaan de strandclubs nu samen iets aan doen.

Een sok, nogal wat plastic en heel wat sigarettenpeuken: dat verzamelde staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) zaterdagmorgen tijdens een opruimactie op het strand van Nieuwpoort. Even daarvoor had de staatssecretaris samen met strandclubs, verenigd in de federatie Wind & Watersport Vlaanderen (WWSV), een engagementsverklaring ondertekend waarbij de clubs zich ertoe verbinden om minder plastic aan te bieden dat maar één keer gebruikt wordt. Denk aan plastic rietjes, bestek en borden.

‘De strandclubs aan zee laten zich nu al niet onbetuigd in de strijd tegen zwerfvuil’, zegt De Backer. ‘Zo worden er minder petflessen aangeboden, wordt drank zo veel mogelijk geserveerd in herbruikbare bekers, komen er kartonnen sigarettenbakjes én worden er meer strandopruimacties georganiseerd.’

Gratis waterijsjes

‘Vanuit onze strandclubs zetten we ons al jaren in voor allerlei initiatieven om strand en zee proper te houden’, voegt Carl Sabbe, secretaris-generaal van de WWSV eraan toe.

‘Wij organiseren bijvoorbeeld verschillende strandopruimacties’, zegt Sven Fransen van surfclub Windekind in Oostduinkerke. ‘Voor de bezoekers en de kinderen hebben we een beloningssysteem ingevoerd: wie een emmertje afval verzamelt, krijgt een koffie of een waterijsje. We hebben sensibiliseringsborden geplaatst en we bannen alle plastic dat maar één keer kan worden gebruikt.’

Na de zomer volgt een evaluatie.