Wildplassers in Nederland even niet meer beboet
Foto: Jimmy Kets

De vakbonden van de Nederlandse politie hebben hun leden opgeroepen om alleen nog een waarschuwing te geven bij kleine overtredingen.

Op wildplassen in Nederland stond tot gisteren een boete van maar liefst 140 euro. Wie bij onze noorderburen foutparkeerde, riskeerde tot gisteren tot 380 euro te moeten ophoesten. Tot gisteren, want voorlopig kom je voor dit soort ‘kleine overtredingen’ weg met een waarschuwing.

Daartoe hebben de vier belangrijkste politievakbonden hun leden opgeroepen. Op die manier willen ze hun onvrede uiten over de cao-voorstellen van de politietop. ‘We worden als citroenen uitgeknepen’, klinkt het in Nederlandse media. De agenten vinden dat ze te veel werk moeten doen met te weinig mensen. Ze zijn ook gekant tegen het schrappen van de 9 urendiensten, ze willen de automatische vrijstelling van nachtshiften voor 55-plussers behouden, en ze willen 3,5 procent meer loon.

Toch ga je de komende dagen maar beter niet helemaal loos in Nederland. Niet alle agenten zullen gehoor geven aan de oproep, en wie kwaadwillig van de gelegenheid misbruik maakt, krijgt allicht toch een bekeuring.