Zes activisten zijn er in Rusland in geslaagd de regenboogvlag, een symbool voor de holebigemeenschap, op een opmerkelijke manier te tonen. Ze deden voetbalshirts aan en vormden zo zélf de levensechte vlag.

In Rusland is het verboden om de regenboogvlag te tonen. Daarom wou de Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Trans y Bisexuales (FELGTB), een koepelorganisatie van Spaanstalige holebi-en transgenderverenigingen, op een opmerkelijke manier actie voeren.

Ze verzamelden zes activisten uit zes verschillende landen, Spanje, Nederland, Brazilië, Mexico, Argentinië en Colombia, om de vlag te vormen. Ze poseren op verschillende plekken in Rusland als de regenboogvlag.

‘We trotseren de Russische wet en tonen de regenboogvlag toch’
Foto: The hidden flag

Eric Houter komt uit Nederland, en is zelf heteroseksueel. ‘Ik doe het voor mijn broer, die er niet bij kon zijn’, schrijft Eric op de website van The hidden flag. ‘Heteroseksuelen moeten ook meevechten. Ik verdedig niet enkel de rechten van mijn broer, maar die van iedereen.’

Alle zes activisten geloven dat deze actie broodnodig is. ‘Rusland is een symbool van homofobie voor mij’, schrijft Vanesa Paola Ferrario. De Argentijnse wil opkomen voor mensen die het zelf niet kunnen.

‘We trotseren de Russische wet en tonen de regenboogvlag toch’
Foto: The hidden flag

De regenboogvlag werd in 1978 ontworpen door Gilbert Baker, als een symbool voor de holebi-en transgendergemeenschap. ‘Jammer genoeg worden mensen veertig jaar later nog steeds vervolgd, soms zelfs naar de gevangenis gestuurd, omwille van homoseksualiteit’, schrijft de organisatie. ‘Rusland is één van die landen waar dit gebeurt, daarom hebben we besloten om tijdens het WK de regenboogvlag toch te tonen aan de Russische autoriteiten. Niet stiekem, maar heel transparant voor het oog van de wereld.’

Bekijk alle foto's op de website van The hidden flag.