Ook vandaag hebben reddingswerkers in Thailand met succes vier jongens kunnen bevrijden uit de ondergelopen grot, wat het totaal op acht brengt. De vier overgebleven jongens en hun coach zullen nog wat geduld moeten oefenen, want de reddingsactie is voorlopig gestaakt.

De reddingswerken in Thailand zitten er op voor vandaag, meldt CNN. Maandagmiddag omstreeks 17.00 uur lokale tijd (12.00 uur in België) werd de eerste jongen van de tweede reddingsdag bevrijd. Nadien werden er nog drie andere kinderen uit de grot gered. Samen met de vier die zondag werden bevrijd, zijn er nu in totaal al acht jongens in veiligheid gebracht. Dat aantal werd bevestigd door de Thai Navy Seal.

'De jongens zijn gezond', zo zei gouverneur Narongsak Osottanakorn, die de reddingsactie leidt, aan journalisten in Mae Sai, de dichtsbijgelegen stad. 'Sommigen hebben al bezoek gekregen van familie.'

De reddingsactie verliep ook vandaag vlotter dan verwacht. 'Vandaag hebben reddingswerkers de eerste jongen er twee uur eerder uitgehaald dan gisteren het geval was', zegt Marieke de Vries van de NOS, die ter plaatse is, aan VRT NWS. 'De reddingswerkers kennen het parcours goed, ze weten wat de heikele punten zijn.' Dezelfde duikers die de eerste vier jongens bevrijdden, hebben ook vandaag de reddingsoperatie uitgevoerd.

De omstandigheden waren even gunstig als zondag. 'We zijn zelfs vijf uur vroeger dan voorspeld kunnen starten', klonk het bij bij de gouverneur. 'De grote regenval van de afgelopen uren heeft overigens geen invloed gehad op het waterpeil in de grot.' Osatanakorn gaf zelfs duidelijkheid over de volgorde waarin de jongeren bevrijd worden. 'Diegenen die er het meeste klaar voor zijn en perfect voorbereid zijn, mogen de grot als eerste verlaten.' 

Zondag werden al vier jonge voetballers succesvol uit het ondergelopen grottencomplex bevrijd, nadat ze ruim twee weken hadden vastgezeten. De reddingsactie werd stopgezet omdat er een zuurstoftekort dreigde in de grot. Dat zou ook de reden zijn waarom vandaag opnieuw een pauze wordt ingelast na de redding van vier jongens.

Gezondheid

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de eerste geredde kinderen er relatief goed aan toe zijn. De Thaise regering wil de kinderen aan een nauwkeurig onderzoek onderwerpen op onder meer dehydradatie en posttraumatische stress. De kinderen hadden voor de reddende duik kalmeringsmiddelen gekregen, opdat ze niet in paniek zouden raken. Dat zei de Deense duiker Ivan Karadzic, die aan de redding heeft deelgenomen, aan de Deense radio.

De tussen elf en zestien jaar oude kinderen zijn ‘sterk’, zo heeft minister van Binnenlandse Zaken Anupong Paojinda volgens de Bangkok Post van maandag gezegd. Niettemin moeten de tieners nog verdere medische tests ondergaan. Zij verblijven sinds hun redding zondag in een ziekenhuis in de provinciehoofdstad Chiang Rai.

Vermist

Twaalf voetballers tussen 11 en 16 jaar en hun 25-jarige coach trokken de grot Tham Luang Nang Non in, in het noorden van Thailand. Een flinke regenbui deed het waterpeil zo snel stijgen dat er geen weg naar buiten meer mogelijk was. Na negen dagen zoeken werden de kinderen en hun coach gevonden in de grot. Het duurde echter nog een week voordat de kinderen konden worden bevrijd. Ondertussen stierf een reddingswerker door gebrek aan zuurstof nadat hij de kinderen bevoorraad had in de grot.