Kris Peeters: ‘Ben het 99,9% eens met Vlaamse voorstellen’
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) Foto: ISOPIX

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) kan zich vinden in de plannen van de Vlaamse regering om de arbeidsmarkt te stimuleren. Hij wil de regio’s ruimte geven om hun concepten ten volle uit te werken. Dat meldt De Morgen.

‘De twaalf voorstellen van de Vlaamse regering kunnen een verschil maken op de arbeidsmarkt’, zei de minister in De Ochtend op Radio 1. ‘Er zijn heel wat vacatures, er is een krapte op de arbeidsmarkt, en daar moeten we iets aan doen.’

Zo moet het mogelijk worden om vier jaar tijdskrediet op te nemen wanneer iemand een opleiding volgt voor een knelpuntberoep, en moet duaal leren gemakkelijker worden.

Peeters wil vanuit de federale regering alles doen om de Vlaamse voorstellen te doen slagen. ‘De activering van werklozen is een bevoegdheid van de regio’s, en dus Vlaanderen. Vanuit federaal niveau willen we Vlaanderen helpen om openstaande vacatures in te vullen.’ Ook Wallonië en Brussel hebben voorstellen ingediend.

Er mag geen fiscale rem meer zitten op bijvoorbeeld opleidingen. ‘Nu kan een Vlaamse premie soms belast worden op federaal niveau’, legt de minister uit. Daar moet een einde aan komen. ‘Vorming is erg belangrijk’, vindt Peeters.

Voor minister Peeters is de discussie over de beperking van werkloosheidsuitkeringen in de tijd nu niet aan de orde. We moeten vooral inzetten op opleiding, mensen vaardigheden bijbrengen', zegt Peeters.

Het is de taak van de VDAB om werklozen te activeren, maar als ze hun werkloosheidsuitkering verliezen, vallen ze onder de verantwoordelijkheid van het OCMW en krijgen ze een leefloon. ‘Die maatregel zou dus niets tot weinig bijbrengen tot activering van werklozen’, besluit minister Peeters. VDAB kan immers geen leefloners aan werk helpen.

Dit zijn de voorstellen van Vlaams minister van Werk Philip Muyters (N-VA):

1. Geen belastingen meer op opleidingspremies voor werklozen en leefloners

2. Geen limiet meer op het aantal wijkwerkers

3. Meteen naar de VDAB na ontslag; niet na de opzeg

4. Update wet-Renault: wie snel meteen werk vindt, moet ook van sociaal plan gebruik kunnen maken

5. Anciënniteit wordt minder belangrijk bij loonberekening: vraag sociale partners om debat

6. Tot vier jaar tijdskrediet voor opleiding knelpuntberoep

7. Mensen met een handicap die werk vinden, verliezen minder snel recht op extra uitkering

8. Werkloosheidspremie van mantelzorgers daalt niet in de tijd

9. Geen belasting meer op premie voor werkloze die als zelfstandige start

10. Het wordt fiscaal interessanter om een opleiding te volgen op de werkvloer (duaal leren)

11. Investeringen in scholen krijgen taxshelter

12. Snellere activering voor verpleegkundigen met beroepsopleiding