Nederlands leger gaat strijd aan met sportapps
Foto: mye

Het ministerie van Defensie van Nederland heeft het gebruik van sport- en fitnessapps op diensttelefoons tijdelijk onmogelijk gemaakt. Daarmee wil het ministerie voorkomen dat gevoelige informatie over militairen lekt.

De maatregel is genomen nadat gebleken was dat via de app van het Finse bedrijf Polar persoonlijke informatie achterhaald kan worden. Dat heeft minister Ank Bijleveld zondag aan de Tweede Kamer laten weten.

'Privégegevens van militairen, burgermedewerkers en in het bijzonder medewerkers van inlichtingendiensten in binnen- en buitenland liggen op straat', aldus Bijleveld. De zaak kwam aan het licht door onderzoek van onlineplatform De Correspondent en burgerjournalistieknetwerk Bellingcat. De twee organisaties noemen als voorbeelden vier Nederlandse militairen die joggen op een basis in Irak van waaruit IS wordt bestreden, Amerikaanse militairen die hardlopen in Guantánamo Bay en een Rus die zowel bij het hoofdkantoor van de Russische geheime dienst in Moskou traint als in Irak, Pakistan en Afghanistan.

'Het ministerie heeft het personeel herhaaldelijk gewezen op de specifieke kwetsbaarheid van dergelijke apps op het werk en thuis', aldus de minister. Nieuwe technieken en apparatuur moeten volgens haar continu worden beoordeeld op risico’s. 'Informatiedeling hoort bij de hedendaagse maatschappij. We moeten voorkomen dat dit risico’s oplevert voor militairen, hun gezin en lopende operaties.'

Bij een steekproef onder zo’n 100 militairen en medewerkers van inlichtingendiensten was in 90 procent van de gevallen binnen enkele minuten de identiteit en het woonadres te achterhalen. Ook bij andere apps zoals Runkeeper, Endomondo en Strava speelt het probleem. Volgens De Correspondent en Bellingcat is het bij deze apps moeilijker maar nog steeds mogelijk om privégegevens te achterhalen.