Brad Mehldau Trio: Pakkend pianospel, vlekkeloos Nederlands
Brad Mehldau Trio Foto: n.d.
Hij ging er als een sneltrein vandoor, Brad Mehldau.

De pianist speelde meteen een spannende solo in de hem zo kenmerkende stijl: vingervlugge rechterhand, met een linkerhand die soms een tweede melodielijn lijkt te spelen. En voortgedreven door bassist Larry Grenadier en drummer Jeff Ballard, een ritmetandem om u tegen te zeggen. 

Meteen was de toon gezet: dit is echt wel een van de beste pianotrio's uit de hedendaagse jazz. In het tweede stuk, 'Spiral', uit de gloednieuwe cd 'Seymour reads the constitution', was die linkerhand nog veel dwingender, alsof ze de luisteraar in trance wilde brengen.

Met 'Secret beach' en 'C minor waltz' nam het trio even gas terug, al bleef het tempo hoog. Waarna Mehldau met een mooie intro 'Long ago and far away' inzette, een jazzstandard waarin Larry Grenadier mocht laten horen wat voor een prima bassist hij is. Met alweer zo'n opzwepende pianosolo waarvoor je op het puntje van je stoel gaat zitten. En met een leuke dialoog tussen Mehldau en drummer Ballard, die uitmondde in een fel bejubelde drumsolo. Een ballade speelde het trio pas als slotnummer - 'I fall in love too easily' - met een outro waarmee Mehldau helemaal alleen de goedgevulde tent muisstil kreeg. Met een staande ovatie en een bisnummer als gevolg.

Overigens praatte de Amerikaanse pianist in vlekkeloos Nederlands de nummers aan elkaar - hij is getrouwd met de Nederlandse zangeres Fleurine en verdeelt zijn tijd tussen Amsterdam en New York.