Vijay Iyer Sextet: Intelligente jazz van Harvard-professor
Vijay Iyer Sextet Foto: Brecht Van Maele
Met het titelstuk uit zijn jongste cd begon Vijay Iyer met een hoogtepunt, want 'Far from over' is meeslepend, met een sterke melodie waar de priemende altsax van Steve Lehmann zo mooi de boventoon voert.

Het sextet speelde vooral stukken uit die veelgeprezen cd. Opvallend hoe deze jazz tegelijk toegankelijk en avant-gardistisch is, en hoe intelligent elke compositie in elkaar zit. Maar dat hoeft niet te verbazen van een man die universitaire diploma's in de wiskunde en fysica op zak heeft en die sinds vier jaar als 'professor in the arts' aan Harvard University door het leven gaat.

Toen Iyer switchte naar de elektrische piano en Graham Haynes zijn solo op bugel combineerde met electronische effecten, hing de geest van Miles Davis even in de festivaltent. Zeker toen vlak erna 'Nope' volgde, een funky stuk waarmee je spontaan gaat meewiegen. 

Iyer speelde ook twee stukken in trio, momenten waarop de nieuwe drummer, Jeremy Dutton, kon uitblinken - wat hij ook deed in de drumsolo die volgde en die op fel gejuich werd onthaald. 
Waarna het sextet terugkeerde voor nog eens een funky stuk.

Iyer, onlangs door het Amerikaanse blad Downbeat uitgeroepen tot muzikant van het jaar, gaf zijn publiek nog een boodschap mee: 'Keep fighting for justice.'