Stikstof: BX vibes in da building
Stikstof Foto: Koen Bauters
‘Zijn jullie klaar voor deze namiddag, maddafakkers!’ Zwangere Guy is altijd goed om je uit je namiddagdutje wakker te schudden. Samen met zijn Stikstof-bradders Astro, Jazz en Vega knokte hij je met loeiende BX vibes tegen het canvas van da building genaamd Klub C.

Vega, eindelijk nog eens een oldskool dj, kletterde meteen zijn rauwe sound rond je oren. Van roestig metaal geschraapte industriële klanken, paranoïde elektronica en gitzwarte trapbeats. Bij ‘2010’ lapte hij er een jazzy sample tussen die van Donal Byrd had kunnen zijn. Op de achtergrond danste een grote N - het stikstoflogo - rond een grimmig geometrisch lijnenspel.

Ja, de sfeer was donker in Klub C. En wie zich op de uit grove stukken beton gebeitelde boze woorden van deze bende Brusseleirs concentreerde, ontwaarde véél verontwaardiging en woede. ‘Op wie moet ik gaan stemmen?/ Verkochte stad / De top tien van de politiek/ Die ben ik zat’, gromde Zwangere Guy in het jazzy ‘Def’, een nummer waarin hij ook zijn eigen sores omspitte. 

Stikstof is niet te beroerd om grote verhalen te vertellen. Over de Belgische verdeeldheid en Vlaamse vlaggenzwaaiers in ‘Brussel bruisend’, over diep snijdende vriendschap in ‘2010’, over hun liefde voor hiphop in ‘Zoizo’. Woordenstromen die een goede luisteraar vereisten, en niet iedereen sprong op het vlot.

Rap Werchter

Nieuwbakken Brusselaar Brihang zorgde in ‘1000 milligram’ net op tijd voor wat verluchting met zijn poëtische rhymes. ‘Iedereen weet wat dat er zwaait als je rechts inhaalt/ Dus we ri'en frontaal up de baan, ma elke afslag is de uitrit waard.’ Heerlijk.

‘Ja dan’ fonkte heerlijk de tent in, maar naarmate de set naar de uitgang rolde werden de raps en beats almaar opruiender. Astro, Jazz en vooral Zwangere Guy spuwden de woorden eruit. Het krank-zinnige ‘Dobberman’ beet je in de nek, ‘Alembetant’ stak parmantig zijn middelvinger op.

‘Macht is iets vuil geef het niet aan de verkeerde’, brieste ‘Overlast’, gelukkig zonder de hoop de kop in te drukken: ‘Fuck het systeem maar 't tij kan nog keren.’ Een onwaarschijnlijk oplawaai was dit, maar wie zich gedroeg mocht door naar de volgende ronde. Oef.

‘Vandaag is dit Rap Werchter!’ klopte Zwangere Guy zich op de borst, maar Stikstof was bij momenten pure punk. Dikke so voor de BX vibes.