‘Trump not welcome’-protest brengt 1.400 mensen naar Brussel
Foto: BART DEWAELE

Ongeveer 1.400 mensen protesteren zaterdag tegen de komst van de Amerikaanse president Donald Trump naar Brussel in het kader van de NAVO-top op dinsdag en woensdag.

Onder de slogan ‘Make Peace Great Again!’ hebben milieuactivisten, anti-wapenactivisten, feministen, vakbonden, vertegenwoordigers van de LGBTQ-gemeenschap, politieke partijen en mensenrechtenactivisten zich verenigd. Ze eisen een vreedzame, duurzame en inclusieve kijk op de wereld, en dat strookt niet met die van Trump en van de Europese politieke leiders die zijn ideologie volgen.

De manifestatie ging rond 15.00 uur van start aan het Brusselse Noordstation. Verschillende sprekers van het platform ‘Trump not Welcome’, dat bestaat uit een zeventigtal organisaties, spraken de aanwezigen toe. De stoet trok daarna via onder meer de Willebroekkaai, de Dansaertstraat, de Steenkoolkaai en de Antwerpselaan door Brussel, om weer bij het station te eindigen. De dag wordt afgesloten met concerten van Stef Kamil Carlens & Matt Watts en Code Rouge. Rond 16.30 uur waren er geen incidenten gemeld.

'We willen het beleid van Donald Trump niet'

De deelnemers protesteren tegen verschillende beleidspunten van Trump. Zo draagt de linkse partij PVDA het opschrift ‘geen geld voor oorlog’ met zich mee, een verwijzing naar Trumps misnoegdheid dat niet alle NAVO-lidstaten 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International protesteert dan weer specifiek tegen het uit elkaar halen van families die de VS illegaal proberen binnen te geraken. De leden van Amnesty zijn in het wit gekleed en hebben knuffeldieren bij zich om de onschuld van de kinderen te symboliseren, net als de verpeste kindertijd van kinderen die met hun ouders opgesloten worden in gesloten centra.

Daarnaast dragen ook veel vrouwen ‘pussy hats’, de roze mutsen met kattenoren die in maart 2017 voor het eerst gedragen werden tijdens de grote vrouwenmarsen tegen het seksime van president Trump.

'We willen het beleid van Donald Trump niet. Niet op het vlak van klimaat, door zich terug te trekken uit het akkoord van Parijs, niet op militair vlak, met zijn agressieve positie tegenover Iran en China, en niet op het vlak van migratie. We verzetten ons er ook tegen dat Europese leiders zich laten inspireren door zijn ideeën, aangezien we in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland een beweging in die richting zien', aldus woordvoerster van 'Trump not Welcome' Leila Lahssaini. 'Het Europese migratiebeleid leidt tot duizenden doden op de Middellandse Zee en binnenkort zal België weer kinderen vasthouden in gesloten centra.'

De komst van Trump is voor de manifestanten dan ook een gelegenheid om een andere mening te laten horen, de wil te tonen om op een andere manier aan politiek te doen. Lahssaini hoopt dan ook 'dat in plaats van geld uit te geven aan wapens, prioriteit gegeven wordt aan investeringen, een sterke sociale zekerheid, onderwijs, gezondheidszorg, het klimaat en een beter beleid rond het opvangen van migranten'.