Rock Werchter kreunt onder de hitte: Rode Kruis verzorgt meer dan 2.000 mensen
Archief (RW 2017) Foto: BELGA

Op de festivalweide van Werchter is een record gebroken: het Rode Kruis verzorgde er vrijdag meer dan 2.000 mensen op één dag. ‘2.043 personen kwamen langs voor verzorging. Nog nooit waren het er zoveel. Dat komt door de warmte’, zegt burgemeester van Rotselaar Dirk Claes.

Op de eerste festivaldag van Rock Werchter, donderdag, hebben de 250 mensen van het Rode Kruis die elke dag actief zijn op het festival, 1.700 mensen verzorgd. Dat was al veel. Op vrijdag waren het er nog meer, 2.043.

Dat is een record voor Rock Werchter, maar Kurt Anseeuw, provincieverantwoordelijke van de hulpdienst Vlaams-Brabant, nuanceert. ‘Zo’n aantal is niet abnormaal. Als het warm is, hebben we altijd meer verzorgingen. Dat is niet alleen hier, dat is overal zo. Naast de klassieke kleine verwondingen die we altijd hebben, komen de mensen dan binnen voor zonnebrand. Dat kan preventief zijn, als ze om zonnecrème komen, of achteraf, als ze al verbrand zijn.’

Kalm tijdens de match

Het extra aantal verzorgingen had enkel met de warmte te maken, niet met het feestgedruis of drankverbruik tijdens en na het voetbal. Integendeel, ‘tijdens de match hebben we weinig mensen gezien. Iedereen was toen braaf naar het voetbal aan het kijken’, zegt Anseeuw.

Van die meer dan tweeduizend mensen die binnenkwamen bij de hulpdiensten op het terrein zijn er achttien afgevoerd naar het ziekenhuis. ‘Op zo’n aantal mensen is dat weinig. Wij verwijzen hen dan door naar de radiologie voor een foto of om een bloedafname of soms is er ook een onderliggende medische aandoening waardoor ze naar het ziekenhuis moeten.’