Glints: Met de Bugatti het terrein op
Foto: Koen Bauters
Een shot swagger moet je Jan Maarschalk Lemmens alias Glints niet meer toedienen, met de branie van een rockster besteeg de Antwerpenaar het podium van Klub C. Zijn roze pantalon en donzige snorretje gaven hem dan weer de looks van de lokale pimp die net met zijn uitgebouwde Opel Manta het terrein was op gescheurd.

Voor zijn band bleek er in die kar geen plaats meer te zijn: Maarschalk Lemmens toverde net als Vince Staples twee dagen terug al zijn beats uit zijn doosje. Alle aandacht ging nu naar hem, maar het maakte zijn soultronica vooral nog een stuk potiger dan voorheen.

De aan spacey synths lurkende opener ‘Divalent diction’ brieste als een vette rocksong door de tent. JLM wisselde ratelende raps met volleerde, rauwe Britse tongval af met geautotunede zang. Zo landde hij ergens in het niemandsland tussen The Streets en Warhola. Rond ‘Gold veins’ hingen fluitjes en roffelende drums uit een sinistere spaghettiwestern.

Snedige elektronica

Vooral zijn oude werk oogde donker, ‘Dread’ op kop. ‘All the ghosts and monsters hiding under my bed/ My heart is heavy as lead/ I drop dead’, spuwde hij als een vurige Kate Tempest op subbassen die van je ingewanden een moshpit maakten.

‘Dread’ is de eerste single die hij ooit uitbracht. Met ‘Sweaty palms’ kregen we ook een nieuwe track, die toonde hoe Glints slim aan een koerswijziging bezig is. Zijn doomtrap ruimt baan voor snedige elektronica à la VRWRK, een dansbeat en wat poppy r&b. Als Maarschalk Lemmens nog wat aan zijn zang schaaft en zijn pophooks bij slijpt, moet die grote doorbraak er nu eindelijk komen.

Hijzelf was er alleszins klaar voor. Hij gaf zich volledig én genoot met volle teugen. Dat we ‘da fokking shit’ waren, glunderde hij toen het publiek de heupen losgooide. Even later knalde hij door het tentzeil met een spervuur van raps en enkele geweerschoten in ‘Sirens’. Een kopstoot.

‘Ik wil nog een keer’, zei hij na een zinderend ‘Bugatti’. ‘Maar dan harder.’ Een stroomstoot gaf de song een tweede leven, Maarschalk Lemmens dook in het publiek, rock-‘n-roll in roze pantalon. Fuck yeah, Glints mag zijn Opel Manta inruilen voor een échte bolide.