Millionaire: vaderlandsliefde en Vanhamel
Foto: Koen Bauters

Voor Dotan, die last minute afzegde voor Rock Werchter, was er misschien meer volk naar de Barn afgezakt. Maar de gitaarminnaars die er vandaag stonden om vervangingsact Millionaire te verwelkomen, kregen waar voor hun geld. Dit was een concert waarin je af en toe naar beneden moest duiken om de gitaarorkaan die over je hoofd raasde te ontwijken.

Nochtans ging Millionaire luchtig van start. Tim Vanhamel en band kwamen het podium opgelopen op de tonen van de Brabançonne, en ze droegen rode voetbaltruitjes. Dat is natuurlijk scoren vanaf de eerste minuut. Voetbal, vaderlandsliefde, Vanhamel en de belofte van een ruig rockconcert (want Millionaire staat niet bepaald bekend om z’n softe songs): de gedroomde ingrediënten om dag drie van het festival in te zetten. Was het trouwens de vermoeidheid van het publiek die ervoor zorgde dat de respons ietwat aan de makke kant was in de Barn? (Of zijn we zelf na twee dagen ook al wat vermoeider en dus minder oplettend dan we willen toegeven?)

Hoe dan ook, aan Millionaire zal het niet gelegen hebben. Als je ons zou vertellen dat Tim Vanhamel en Sjoerd Bruil elke avond gaan slapen met hun gitaar, zouden we dat nog geloven ook. Hoe zij hun instrument afwisselend liefkoosden, geselden en op een piëdestal zetten; dat had veel weg van een liefdesrelatie. (Een stormachtige liefdesrelatie dan wel, gezien dat geselen.) Vooral Bruil zagen we nooit eerder zo vrolijk rondhuppelend gitaar spelen - van Vanhamel zijn we die awkward moves intussen wel gewoon.

Millionaire klonk live een pak vuiler dan op plaat: ook dat was geen verrassing. Gruizige gitaren rockten ‘I’m not who you think you are’ (uit hun meest recente plaat ‘Sciencing’) en ‘I’m on a high’, (zeg maar gerust een classic uit hun repertoire) een eind de tent in. Stiekem waren we blij toen er wat bliepjes uit een keyboard tevoorschijn kwamen om ‘Body experience revue’ van een zweem popdynamiek te voorzien. Daarna was het tijd om ‘Champagne’ te laten knallen - of wat dacht u? Geen Millionaire-concert is immers compleet zonder deze vrijgeleide voor een gitaarorkaan.

Vanhamel koos vandaag voor de ruige aanpak, zoveel was duidelijk. Voor de pop van pakweg ‘Me crazy, you sane’ was geen plaats. Gaan we ook niet moeilijk over doen, dat plaatje leggen we straks dan wel gewoon thuis nog eens op.