Crash Egyptair waarschijnlijk veroorzaakt door brand
Foto: AP

De crash van een vliegtuig van EgyptAir in 2016 is volgens Franse onderzoekers waarschijnlijk veroorzaakt door een brand.

Vlucht MS804 van Egyptair verdween op 19 mei 2016 van de radar toen ze op weg was van Parijs naar Caïro. Het vliegtuig crashte in de Middellandse Zee.

Het Franse onderzoeksbureau voor luchtvaartveiligheid, BEA, stelt in het persbericht ‘dat de meest waarschijnlijke hypothese is dat een brand is uitgebroken in de cockpit terwijl het vliegtuig op kruishoogte vloog en dat de brand snel verspreidde, waardoor het toestel oncontroleerbaar werd’.

Het BEA baseert zich daarvoor op de gegevens van recorders aan boord van het toestel.

Bij de ramp kwamen alle 66 inzittenden om het leven, onder wie 40 Egyptenaren en 15 Fransen. De Egyptische onderzoekers hadden in december 2016 gezegd dat er sporen van explosieven waren aangetroffen. De crash gebeurde zeven maanden nadat een Russisch vliegtuig in de Sinaïwoestijn was neergestort door een bom.

De Franse onderzoekers zeggen dat ze het Egyptische definitieve rapport afwachten, om de verschillen in hun conclusies te begrijpen.