Britse regering bereikt ‘collectief standpunt’ over Europese deal
Foto: REUTERS

De Britse regering heeft na twaalf uur vergaderen een ‘collectief standpunt’ ingenomen over de relatie van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie na de Brexit.

In een reactie spreekt de Britse premier Theresa May van ‘een belangrijke stap’ in de onderhandelingen. Haar regering was daarover verdeeld.

‘Natuurlijk hebben we nog veel werk met de EU om aan het eindpunt in oktober te geraken’, stelt ze. ‘Maar het is goed dat we vandaag, na onze gedetailleerde discussies, tot een positieve toekomst voor het Verenigd Koninkrijk zijn gekomen.’

Voorstellen

In het ‘collectieve standpunt’ stelt de Britse regering een vrijhandelszone voor tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Voor industriële goederen en landbouwproducten zouden daarbij gemeenschappelijke regels worden aangehouden. Het Britse parlement blijft echter het recht behouden om af te wijken van de Europese regels. Voor de belangrijke dienstensector in het Verenigd Koninkrijk, waaronder financiële dienstverlening, komt er een andere regeling, met grotere ‘flexibiliteit’.

Andere belangrijke punten uit het document zijn onder meer de oprichting van een ‘gezamenlijk douaneterritorium’, het behoud van het recht van de Britten om eigen invoerrechten te heffen en een eigen handelsbeleid te voeren. Het vrij verkeer van personen moet op de schop. In de plaats komt dan een ‘mobiliteitskader’ waarin nieuwe regels voor Britse en Europese burgers worden vervat om in elkaars territorium te reizen of te werken. Een ‘harde grens’ tussen Ierland en Noord-Ierland, of tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië, ziet de regering-May niet zitten.

Het Verenigd Koninkrijk wil ook niet langer vallen onder de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie. Het land zal wel ‘zijn beslissingen in acht nemen in gebieden waar gezamenlijke regels van kracht zijn’.

Werkbaar

Met de voorstellen kiest May en haar regering voor een softere Brexit en zoekt ze toenadering tot de EU. Maar het plan zal ongetwijfeld bij veel harde Brexiteers wrevel opwekken. Zo zegt parlementslid Andrea Jenkyns dat ‘Britse bedrijven nog altijd de regels van de EU zal moeten volgen’.

Downing Street hoopt alvast dat de nieuwe engagementen de volgende fase van de gesprekken zal vergemakkelijken. ‘Ik geloof dat dit voorstel goed voor de EU en het Verenigd Koninkrijk’, zegt May. ‘Ik kijk ernaar uit dat het positief onthaald wordt.’ Volgende week publiceert de premier een witboek.