Arsenal: Vuur. Lont. Kruitvat.
Foto: Koen Bauters
Hadden we in het voetbal de Brazilianen net geklopt, kwam Arsenal daar even aanzetten met ‘Saudade’. Alsof het zo moest zijn. Bij gebrek aan een Belgisch voetballied werd dit Portugese lied dan maar tot overwinningslied verheven in de Klub C: er was geen houden meer aan die crowd, er zou gesprongen, gedanst en gezongen worden. Want nadat Franz Ferdinand het vuur hier eerder al aan de lont stak, was het nu de beurt aan Belgiës meest geliefde makelaars in exotische grooves om het kruitvat te laten ontploffen. En dat deed het.

Arsenal bouwde zijn set rustig op, met enkele nummers uit het nieuwe album ‘In the rush of shaking shoulders’, waaronder de recente radiohit ‘Amplify’. Op het podium werd zanger John Roan als vanouds geflankeerd door Leonie Gysel, het stralende zonnetje van Arsenal dat ook nu weer in een felgekleurd gewaad haar kroezende haardos en haar stem liet uitwaaieren over de songs. Gysel en Roan kregen versterking van twee backingzangeressen, van wie eentje op de voorgrond trad in ‘Temul’, de song met dat bekende terugkerende ‘lie low’-themaatje in de lyrics. Uiteraard bleef het niet bij de meer bedachtzame tracks van Arsenal – zoals we al aangaven: er moest en er zou gedanst worden.

Dat niet onbelanrijke gegeven (je staat per slot van rekening maar één keer per jaar op Rock Werchter) hadden ze bij Arsenal natuurlijk ingecalculeerd. Dus trakteerden ze eerst op een sprankelend ‘Estupendo’, vervolgens op een stomend ‘Saudade’ en tot slot ook nog op de megahits ‘Melvin’ en ‘Lotuk’. Het hoogtepunt van het concert situeerde zich in ‘Melvin’. Enthousiast op en neer springen en tegelijk van wooh-wooh-ooh-oh-ooh meezingen: dat was precies waar een euforisch publiek op dit moment zin in had. ‘Turn it up now, baby’: dat hoefde je de heren en dames van Arsenal dan weer maar één keer te zeggen. 

Alweer deed Arsenal zijn intussen legendarische livereputatie alle eer aan. De dag dat Arsenal zich maar 199 procent geeft in plaats van de volle 200, moet er iets grondigs mis zijn met de groep.