Genkse CD&V verliest zijn stemmenkanon
Foto: hbvl
Nu hij veroordeeld is, komt Ali Caglar niet meer op bij de verkiezingen. CD&V verliest haar Turkse stemmenkanon.

'Ik zou misschien meer stemmen dan ooit tevoren halen, maar ik wil niet dat er misbruik gemaakt wordt van de situatie’, zegt Ali Caglar. Hij heeft besloten om niet op de CD&V-lijst te staan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Caglar werd midden juni veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden met uitstel, een geldboete en een ontzetting uit zijn rechten voor tien jaar voor passieve omkoping. Het hele dispuut draait om een factuur van 2.500 euro. Caglar houdt zijn onschuld staande en ging in beroep. Daardoor werd zijn straf opgeschort en had hij alsnog op de lijst kunnen staan. Maar dat doet hij niet en dat bespaart CD&V-burgemeester Wim Dries een zwaar dilemma: hem op de lijst toelaten of niet? Want ­Caglar is niet zomaar de eerste de beste.

‘Er is geen tweede Ali in Genk’, zegt Genkenaar en politicoloog Fouad Gandoul. Caglar kan dan ook indrukwekkende cijfers voorleggen. Hij haalde net geen 4.000 voorkeurstemmen, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, vanop de veertiende plaats op de lijst. Alleen burgemeester Dries kreeg in Genk meer bolletjes achter zijn naam gekleurd. Maar Caglar deed bijvoorbeeld beter dan Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) die de lijst duwde. Ter vergelijking: de hele N-VA-lijst – de grootste oppositiepartij – behaalde toen 7.467 stemmen.
Vergetelheid
Daar komt nog bij dat zowat de hele Turkse gemeenschap in Genk vierkant achter Caglar is blijven staan en in zijn veroordeling veeleer een complot ziet. De Turkse gemeenschap is in Genk goed voor ruim een zesde van alle stemmen. En heel veel van die stemmen gaan naar Caglar. ‘Ze zien hem als een consensusfiguur, hij vertegenwoordigt dé Turkse stem’, zegt Gandoul. Meteen toen de aanklacht bekend raakte, lieten de Turkse verenigingen in een brief aan de burgemeester weten dat ze achter Caglar bleven staan.
‘Voor 100 procent’, zegt Ilyas Sünbül, voorzitter van de moskee in Winterslag. ‘Het kan toch geen toeval zijn dat die zaak, die dateert van 2012, nu pas opduikt? Dit is een spel om hem uit te schakelen. De Turkse gemeenschap ziet er een manoeuvre in van de N-VA om CD&V te verzwakken.’

CD&V is vandaag met ruim 41 procent veruit de grootste partij in Genk. ‘Toch vreemd dat men een “vergetelheid” van hem uitspeelt vlak voor de verkiezingen’, zegt Mehmet Kayacan, fractieleider voor CD&V en voorzitter van de moskee in de wijk Kolderbos.
Toch op de lijst blijven staan zou een te groot risico geweest zijn, dat beseft Caglar ook. ‘Ik krijg heel veel steun, maar door mijn aanwezigheid zou ik het project en samenlevingsmodel waaraan ik nu al achttien jaar werk, hypothekeren. Ik wil de partij niet in de problemen brengen.’

‘We kennen elkaar al jaren’, zegt burgemeester Dries. ‘De keuze die hij maakt om zichzelf, in het belang van Genk én de partij, op de achtergrond te zetten, is zeer moedig.’

Genk is uiteraard meer dan de Turkse gemeenschap alleen. Om de monsterscore te herhalen, moet CD&V stemmen halen uit alle bevolkingsgroepen. En met staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) heeft Dries een opponent die het spel op het scherp van de snee speelt. Ze valt Dries nu al aan op zijn erg nauwe banden met de Turkse gemeenschap die pro-Erdogan is. Laat staan dat hij een veroordeelde op zijn lijst zou zetten. N-VA rekent zelf toch niet op de Turkse stem. Demir, die zelf Turkse roots heeft en sympathie voor de Koerdische zaak koestert, heeft trouwens een aanvraag lopen om haar Turkse nationaliteit te laten schrappen. ‘We hebben die Turkse stemmen nooit binnengehaald, dus veel verandert er niet’, klinkt het bij N-VA.

Versnippering
Maar naar wie zouden die Turkse stemmen dan wel gaan? De SP.A – vandaag in een coalitie met CD&V – heeft ook wel een aantal kandidaten met Turkse roots op de lijst. Op de CD&V-lijst stond vorige keer nog een aantal mensen met Turkse roots die een respectabel aantal stemmen haalden. En ook Erhan Yilmaz, de ex-voorzitter van de moskee van Sledderlo, zal op de lijst staan. De Genkse CD&V beslist morgenochtend over de lijst. De Turkse stem in Genk zal sowieso veel meer versnipperd zijn.