First Aid Kit: De stem(men) van alt folk
Foto: Koen Bauters
De Zweedse zussen Klara en Johanna Söderberg zijn regelmatig te gast op Belgische podia, en ook nu was de Barn voor aanvang van het concert helemaal volgestroomd.

Johanna, die vroeger afwisselde tussen toetsen, autoharp en bas, speelt al een poosje voornamelijk bas; het duo heeft muzikanten mee op keyboards en lapsteel. Zus Klara speelt gitaar en babbelt het meest met het publiek. En o ja, samen en apart zingen ze als engeltjes. Die kristalheldere stemmen zijn de grootste troef van First Aid Kit, en zorgen op zich voor voldoende verwondering om de helft van het optreden te maken.

Het helpt dat ze benaderbaar overkomen, en dat hun countryfolk meegaat met zijn tijd. 'You are the problem here', van hun laatste plaat Ruins, gaat over seksueel geweld. 'Het gaat niet op dat een vrouw moet verantwoorden wat ze droeg', zei Klara achteraf, 'dat slaat nergens op. En guys, we need your help: als je getuige bent van seksistische grappen, zeg dan iets.' Groot gejuich in de zaal, waarop ze 'iets luchtigers' aankondigde en 'Postcard' inzette. 

Muzikaal is het niet of weinig vernieuwend, maar melodieuze songs die zo mooi worden gespeeld en gezongen, dat gaat er altijd in. De Söderbergs kwamen het eerst in de aandacht door een a capella cover van Fleet Foxes op Youtube, en hun cover van Kate Bush' 'Running up that hill' bewees dat ze feilloos aanvoelen hoe ze een nummer naar hun hand zetten.

De hits als 'Emmylou' en 'Silver lining' zaten uiteraard op het einde. duizenden stroomden zielstevreden de Barn uit.