Waarom politici fijne mensen zijn, het nieuwe rechtse verbond in Europa al kreunt en fietsen zalig is in Brussel
Door werken blijft de Leopold II-tunnel een hele zomer dicht. Een zaligheid. De omgeving is herschapen in een fietsparadijs. Foto: rr
Geef toe, ook als u nu werkt, bent u eigenlijk in vakantiestemming. Zo vindt ieder zijn troost. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Zomer betekent ook: gedaan met vergaderen. Wie onbevangen luistert en de saaiheid terzijde schuift, ontdekt een wonderlijke wereld van prachtige nietszeggerij.

2.

Op de voorpagina drukten we vorige week een groot rood verbodsbord af om aan te geven dat Brussel onbereikbaar is. Dat was, moeten we nu toegeven, een symptoom van oud denken. Want de Keizer Karellaan, een ellendige autoweg, is voor de duur van de tunnelwerken omgetoverd in een luxueus fietspad. Onze redacteur probeerde het uit en is laaiend enthousiast. Kijk ook naar de video.

3.

Vrouwen moeten niet langer in een ‘noodsituatie’ verkeren voor een abortus en er komen straffen voor wie vrouwen verhindert om een legale abortus uit te voeren. Na bijna dertig jaar wordt abortus een recht in de plaats van een misdrijf. Dit is een belangrijke ethische doorbraak voor de regering-Michel.

4.

In het imposante gebouw van de Oostenrijkse regering aan de Ballhausplatz, waar in 1814 het Congres van Wenen werd gehouden over de toekomst van Europa na Napoleon, vond donderdag een leerrijk treffen plaats. Op het appel was de nieuwe rechtse vriendenclub die Europa zeer naar rechts duwt. Meteen bleek hoe hun verbond kreunt onder eigenbelang, noteert Europa-verslaggever Bart Beirlant.

5.

Cruciaal in de rechtse omwenteling was de opstand in Duitsland. Wat bezielde Horst Seehofer om de politieke moord op Merkel te beramen? De man die controle over de grenzen eiste, had zichzelf niet meer onder controle. Lees dit snoeiharde commentaar van Heribert Prantl van Süddeutsche Zeitung.

6.

Nog eentje over migratie: de effecten van de harde taal die populisten en extreem-rechts in Europese regeringen spreken, laten zich meteen voelen op het terrein. Het aantal vluchtelingen die verdrinken in de Middellandse Zee, stijgt dramatisch.

7.

Hoe voelt het om nu 18 te zijn en de vakantie van je leven te hebben? Waarvan droom je dan? De hele zomer vragen we het aan 18-jarigen. Enzo Peeters, fan van Kroatië en tot voor kort drager van lang haar, bijt de spits af.

8.

Wat geeft de doorslag: opvoeding of genen? Een Amerikaanse arts scheidde in de jaren zestig meerlingen in een geheim experiment. Drie broers liet hij opgroeien in een rijk gezin, een arbeidersgezin en een middenklassegezin. Een van de drie pleegde zelfmoord. Wetenschappers waanden zich god.

9.

Er was eens, niet zo lang geleden, een politicus die de economische meerwaarde van Marokkanen in vraag stelde. Fikry El Azzouzi kijkt met die bril naar de Rode Duivels en zag eerst een paar Belgische Marokkanen lummelen op de bank. Toen maakten ze zich schuldig en deden ze iets met een Congolees van wie ook al de meerwaarde in vraag was gesteld. Heerlijk stukje.

10.

Politicoloog Stefaan Walgrave contacteerde alle 233 verkozen Vlaamse politici voor een interview. Over hun kwaliteiten als politicus kan hij nog niets zeggen, dat onderzoek volgt nog, maar dat ze doorgaans het soort mensen zijn dat oudjes over straat zal helpen, ook buiten hun kieskring, daar wordt de wetenschapper warm van.