Fifa nodigt Thaise voetballertjes uit op WK-finale ‘als ze op tijd worden gered’
De jongens en hun voetbalcoach zitten sinds 23 juni vast in de grot. Foto: rr

De wereldvoetbalbond Fifa nodigt de twaalf jongeren die al dertien dagen vastzitten in een grot in Thailand uit voor de finale van het WK voetbal.

‘Indien ze, zoals we allemaal hopen, in de komende dagen herenigd worden met hun familie en hun gezondheid hen toelaat om te reizen, nodigen we ze graag uit voor de finale in Moskou’, aldus Fifa-voorzitter Gianni Infantino in een brief aan de Thaise voetbalbond. Die publiceerde de brief vrijdag op Facebook.

De jongeren, die tussen elf en zestien jaar oud zijn, en hun trainer zitten sinds 23 juni vast in een grot in het noorden van Thailand, nadat het stijgende water hen belette om de grot te verlaten.

De jongeren werden eerder deze week levend aangetroffen, maar het is nog niet duidelijk wanneer ze zich uit hun benarde positie zullen worden bevrijd worden. Voor de reddingswerkers is het een race tegen de klok, nu er dit weekend opnieuw zware regenval wordt verwacht. Bovendien dreigt ook zuurstoftekort in de grot.

Donderdag overleed een van de reddingswerkers, een gewezen commando van de Thaise marine, die de kinderen een voorraad zuurstof had bezorgd. Op de terugweg verloor hij het bewustzijn door een zuurstoftekort. Fifa-voorzitter Infantino drukte in zijn brief naar de Thaise voetbalbond ‘zijn diepste medeleven' uit.