Onderzoekers ontdekken antibioticum waaraan bacterie niet resistent kan worden

Onderzoekers van het Radboudumc (Radboud Universiteit Nijmegen) hebben een nieuw antibioticum ontdekt. Het heeft als grootste voordeel dat de bacterie die het middel aanpakt, geen resistentie kan ontwikkelen. Ook heeft het waarschijnlijk geen bijwerkingen.

De bacterie in kwestie, Haemophilus influenzae, kan bij kinderen middenoorontsteking veroorzaken en bij mensen met de longziekte COPD leiden tot acute verergering. De onderzoekers van het Radboud universitair medisch centrum vonden een manier om te voorkomen dat de bacterie mensen ziek kan maken. Ze hebben hun eerste bevindingen deze week gepresenteerd in het vakblad Cell Chemical Biology.

Het nieuwe antibioticum doodt specifiek deze bacterie. Daarom moet er een betere test komen om te bepalen dat het om deze ziekmaker gaat. Nu hoeft zo’n test niet, omdat de bestaande antibiotica breed werken en heel veel soorten bacteriën tegelijk doden.

Het middel moet nu een testfase ingaan. Onderzoeker Jeroen Langereis hoopt dat het dan over vijf tot tien jaar aan patiënten kan worden voorgeschreven.