Pompeo zoekt in Noord-Korea garanties voor beloofde denuclearisatie
Foto: REUTERS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is vrijdag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang aangekomen. Hij zal er Kim Jong-un ontmoeten en hoopt garanties te krijgen over de beloofde denuclearisatie.

‘Het doel van mijn reis is om details te verkrijgen over de engagementen van Noord-Korea en de uitvoering voort te zetten van wat de twee leiders zijn overeengekomen. Ik verwacht hetzelfde van de Democratische Volksrepubliek Korea’, zei Pompeo tijdens een tussenstop in Japan.

Ook op Twitter verklaarde hij dat het zijn doel is ‘om ons werk voort te zetten tot er een volledige en geverifieerde denuclearisatie is van Noord-Korea’.

Elton John

Pompeo, die al voor de derde keer sinds april naar Noord-Korea reist, werd op de luchthaven opgewacht door zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot Ri Yong-ho en door de rechterhand van Kim, Kim Yong-chol, met wie een lunch staat gepland.

Hij komt naar verluidt niet met lege handen. Pompeo zou voor Kim Jong-un niet alleen een brief bijhebben van Trump, maar ook een exemplaar van de Elton John-single Rocket Man uit 1972, althans zo beweert de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo op basis van diplomatische bronnen. Pompeo kon alleen maar lachen toen journalisten hem vroegen naar het bijzondere geschenk. De Amerikaanse president had de Noord-Koreaanse dictator meermaals ‘little rocket man’ genoemd in zijn communicatie naar aanleiding van diens kernproeven. Bij hun ontmoeting vorige maand in Singapore bleek Kim Jong-un niet bekend te zijn met het werk van de Britse zanger.

Garanties

Sinds de historische ontmoeting met Kim Jong-un toont Trump zich optimistisch over de kans op vrede op het Koreaans schiereiland. Toch zijn uit het gesprek weinig tot geen concrete engagementen van Kim voortgekomen, en heeft hij enkel ‘zijn vastberaden en onwrikbaar engagement bevestigd ten opzichte van de volledige denuclearisatie van het schiereiland’.

De VS eisen ook garanties dat dit proces verifieerbaar en onomkeerbaar is, maar daarvan is in het document dat beide leiders ondertekenden geen sprake.