Schip racet tegen de handelsoorlog
De race tegen de klok van de Peak Pegasus

De Peak Pegasus, een schip vol met Amerikaanse sojabonen, racet zo snel het kan naar een Chinese haven. In de hoop de verhoogde importtarieven voor te zijn.

Aan 13,5 knopen, zo’n 25 kilometer per uur, stoomt het goederenschip Peak Pegasus door de Gele Zee, op weg naar de Chinese haven van Dalian. In de hoop daar zo snel mogelijk aan te komen. Want hoe later het aankomt, hoe groter de kans dat zijn lading 25 procent duurder zal worden.

De Peak Pegasus zit namelijk tjokvol met Amerikaanse sojabonen. En naar verwachting kan China elk moment daar een importtaks van 25 procent op invoeren. Dat zou een tegenmaatregel zijn voor de importtaksen waarmee de regering-Trump China sinds vandaag oplegt. Het gaat om een taks van 25 procent op tal van Chinese goederen, van industriële machines over medische apparatuur tot auto-onderdelen. Het gaat over 34 miljard dollar aan goederen.

President Trump start daarmee definitief de zo gevreesde handelsoorlog met China, die door sommigen al ‘de grootste handelsoorlog in de economische geschiedenis’ wordt genoemd.

China slaat terug

De Chinezen laten dat niet zomaar gebeuren. Zij hebben al aangekondigd vandaag met tegenmaatregelen te komen en taksen te zullen heffen op 34 miljard dollar aan Amerikaanse goederen.

Daarbij zal de klemtoon voor een groot stuk op sojabonen liggen, net die de Peak Pegasus nu aan het verschepen is naar China. De Chinezen zijn de grootste afnemers van Amerikaanse sojabonen. Vorig jaar ging het om een import ter waarde van 14 miljard dollar.

De Chinese overheid stelde dat het pas na de VS tegenmaatregelen zou nemen. Die Amerikaanse taksen zijn nu een feit geworden, maar China ligt in een tijdzone die 12 uur voor loopt op die van Washington D.C.

Voor de Peak Pegasus wordt het dus nog een spannende race. Zal het schip op tijd aankomen en de lading door de douane raken vooraleer de importtarieven ingaan? Of komt het te laat en worden de sojabonen in één klap een kwart duurder?

Op gespecialiseerde sites, zoals Marinetraffic.com, waar je schepen kunt volgen wordt de race van de Peak Pegasus alvast druk bekeken. Om de route zelf te volgen: klik hier.