‘VS zijn grootste handelsoorlog van economische geschiedenis gestart’
Foto: AP

Sinds 6.01 uur Belgische tijd (middernacht in Washington) gelden heffingen van 25 procent op de invoer van Chinese producten, goed voor een bedrag van 34 miljard dollar (29 miljard euro). Het is het eerste schot in een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld. China liet intussen al weten ‘verplicht te zijn tot een noodzakelijke tegenaanval’.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde de heffingen aan op 15 juni. Hij wil in totaal 50 miljard dollar aan Chinese goederen extra belasten: 34 miljard dollar vanaf vandaag en nog eens 16 miljard dollar op een later tijdstip.

Enkele uren voor de inwerkingtreding zei Trump dat de tweede golf van invoerheffingen voor over twee weken zou zijn. De heffingen zijn volgens Trump een reactie op de diefstal van Amerikaanse intellectuele eigendom.

‘Regels WHO geschonden’

De spanningen tussen de twee grootste economieën leken lange tijd tot bekvechten beperkt te blijven, maar nu is het menens.

Het Chinese ministerie van Handel stelt dat Washington ‘de grootste handelsoorlog van de economische geschiedenis is begonnen’. China kondigde al tegenmaatregelen aan van ‘eenzelfde schaal, eenzelfde intensiteit’. ‘De VS hebben deze handelsoorlog veroorzaakt, China is gedwongen terug te slaan. We laten ons niet provoceren.’

‘De VS hebben de regels van de Wereldhandelsorganisatie geschonden’, klinkt het verder nog. De handelsoorlog die Washington begon zal de internationale waardeketen schaden, de markten doen opschrikken en de wereldwijde economische groei in moeilijkheden brengen, aldus Peking.

De Chinezen gaan nu de Wereldhandelsorganisatie op de hoogte brengen van deze ‘situatie’ en met andere landen samenwerken om vrijhandel en het multilaterale systeem te bewaken.

Trump dreigt met meer sancties

Trump is niet onder de indruk van deze reactie. Hij dreigde alweer met nog meer invoerheffingen van 10 procent op Chinese producten, met een waarde van 200 miljard dollar. Als het zover komt, zou ongeveer de helft van alle Chinese uitvoer naar de VS getroffen zijn. ‘En na de 200 miljard richten we ons op de invoer ter waarde van 300 miljard.’

Ook de Canadese, Mexicaanse en Europese invoer van staal (25 procent) en aluminium (10 procent) worden sinds kort extra belast.