Chico Freeman heeft jazz met de paplepel meegekregen - vader Von was een gereputeerde hardbop-saxofonist. Met heel energieke, moderne mainstreamjazz zet Chico de familietraditie voort.

Freeman blies meteen een solo op zijn tenorsax die de temperatuur in de tent nog wat deed toenemen. Nog meer power volgde in 'Elvin', waarin drummer Rudy Royston liet horen dat ook hij een bewonderaar is van zijn legendarische voorganger, Elvin Jones.

Pas dan zakte het tempo wat, met fraai werk van vibrafonist Anthony Kerr, die het Plustet een welkome extra klankkleur gaf.

Even raakte de fut er wat uit, toen een muzikaal kat- en muisspelletje tussen Royston en pianist Anthony Wonsey wat te lang duurde. Maar de lange saxintro van een bluesnummer - een masterclass in het klein - viel heel erg in de smaak: Freeman is een virtuoos met een vlezige sound die de aandacht weet vast te houden. Eindigen deed Freeman met een stuk van Coltrane-pianist McCoy Tyner, met wie hij vijf jaar samenspeelde. Met subliem werk van pianist Wonsey en nog maar eens zo'n energieke solo van Freeman als orgelpunt. De tent veerde recht voor een staande ovatie.