Gedetineerden weigerden terug naar cel te gaan: ‘Situatie onhoudbaar’
Themabeeld gevangenis Antwerpen Foto: Jan Van der Perre

In de gevangenis van Antwerpen hebben 37 gedetineerden een tijd geweigerd om weer naar hun cel te gaan na de wandeling donderdagmorgen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en werd bevestigd aan De Standaard.

Alle gevangen zijn intussen terug binnen, laat Olivier Michiel van het Gevangeniswezen weten. Het incident gebeurde donderdagmorgen rond 11.15 uur na de ochtendwandeling. De gedetineerden moesten terug naar binnen, maar 37 personen weigerden dat. Volgens hen is de situatie in de gevangenis onleefbaar geworden sinds de cipiersstaking.

‘De temperatuur in de cellen loopt op tot 30 graden. Wij mogen één keer per week douchen. Om de drie tot vier dagen mogen wij onze cel eens verlaten voor een uur. De rest van de tijd zitten wij binnen. Dit is onmenselijk en onhoudbaar’, vertelt een gevangene telefonisch aan Het Laatste Nieuws.

De gevangenisdirecteur reageert aan Het Laatste Nieuws dat de omstandigheden ‘verre van optimaal’ zijn. ‘Na twee weken begint de staking door te wegen’, geeft hij toe.

Ook problemen in Mechelen

De gevangenis van Antwerpen is niet de eerste waar er problemen zijn sinds de cipiersstaking. In Mechelen besliste de raadkamer vorige week dat een tiental verdachten niet naar hun cel terug moesten vanwege de ‘onmenselijke toestand in de gevangenis’.

Volgens de rechter is de situatie er onhoudbaar sinds de staking. ‘Er is onvoldoende gelegenheid tot bezoek en sport, tot hygiëne, degelijke voeding, wandelingen, opleidingen en dergelijke’, zegt Theo Byl, de woordvoerder van de rechtbank van Mechelen. Het Mechelse parket ging in beroep tegen de beslissing tot vrijlating van de verdachten.