U kunt de plaats voor uw parkeergarage verhuren
Meer auto's dan parkeerplaatsen, zo is het vaak in onze steden.. Foto: Tom Palmaers
Een nieuw bedrijf claimt dé oplossing te hebben voor parkeerproblemen in de stad: verhuur de plaatsen op de weg voor privégarages. Het lijkt onwettelijk maar het bedrijf zegt zeker te zijn van zijn stuk.

Brussel, Luik en Antwerpen hebben hetzelfde probleem: in sommige wijken valt nauwelijks een parkeerplaats te vinden. En u kent het gevoel misschien: eindelijk ziet u een plaatsje, tot blijkt dat er een inrit van een garage is waardoor u daar niet mag parkeren.

Het bedrijf Pasha heeft daarom een digitaal platform ontwikkeld waardoor eigenaars van een garage de plaats voor die garage kunnen verhuren.

Het systeem werkt een beetje zoals Uber: u meldt zich aan als gebruiker - op zoek naar een parkeerplaats - via de app en dan ziet u in een oogopslag waar er in de buurt parkeerplaatsen (voor een garage) zijn die u kunt huren. Die eigenaars van die garages kunnen via de app de ruimte voor de parkeergarage te huur aanbieden. Ze krijgen daar een vergoeding voor.

Alleen al in Brussel zijn er 60.000 privégarages en dus 60.000 potentiële nieuwe plaatsen, zegt Pasha.

'Elke geregistreerde garage-eigenaar krijgt een intelligent paneel, dat verbonden is met het internet; We hebben de borden zo gemaakt dat ze twee jaar lang geen stroom nodig hebben, ze werken dag en nacht’, zegt Pierre Van Nieuwenhove de topman van het bedrijf. Op die borden verschijnt dan automatisch de nummerplaat van de wagen die de parkeerplaats tijdelijk huurt (en daar dus mag staan). Pasha heeft al 500 dergelijke panelen besteld.

‘Het systeem is volledig legaal,’ zegt Van Nieuwenhove. Hij wijst op het verkeersreglement. 'Het is verboden een voertuig te parkeren voor de inrij van eigendommen behalve de voertuigen waarvan het inschrijvingsteken leesbaar op die inrij is aangebracht,' zegt dat reglement. En dus zorgt Pasha ervoor dat het inschrijvingsteken van de 'huurder' leesbaar op de inrit prijkt.

Toch blijft het vreemd dat een particulier gaat geld verdienen door een stukje van de openbare weg te verhuren.

‘We hebben contact gehad met verschillende diensten, waaronder Brussel Mobiliteit. Niet iedereen is even enthousiast omdat velen de auto uit de binnenstad willen weren. Maar deze app helpt net om de luchtvervuiling te doen afnemen,’ zegt Van Nieuwenhove.  Hij wijst naar ouders die hun kind even willen afzetten aan school. Nu blijft de motor verschillende minuten draaien, terwijl mensen met Pasha voor tien minuutjes ene parkeerplaats kunnen huren voor een garagebox. ‘Het verbetert net de doorstroming in de stad.’

Pasha is vrij origineel al bestaan er wel al apps die vrije parkeerplaatsen in grote hotelgarages aanbieden bijvoorbeeld.