Vakbonden vragen cipiers staking stop te zetten
Foto: Photo News

Het overleg tussen de gevangenisbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) donderdagochtend is constructief verlopen.

‘De minister heeft een nieuwe onderhandelingsmarge gecreëerd. Daar zijn we tevreden over’, zegt Filip Dudal van ACV Openbare Diensten. ACV en ACOD gaan aan hun achterban vragen om de staking in de gevangenissen vanaf zondag 22 uur op te schorten.

Gino Hoppe van ACOD benadrukt dat de uiteindelijke beslissing bij de militanten ligt. Vrijdagnamiddag om 14 uur staat er een personeelsvergadering gepland. Ook Dudal benadrukt dat de militanten het laatste woord hebben.

Sowieso staat er geen nieuw overleg met de minister gepland voor 26 juli. Het kabinet zal een nieuwe tekst overmaken aan de bonden, waarop zij tot die dag opmerkingen kunnen formuleren.

Marge

‘Er kan voortgestaakt worden, maar tot 26 juli zal er sowieso niets veranderen, daarom gaan we aan de militanten vragen om de acties tot nader order op te schorten’, zegt Dudal. De minister zal vrijdag bovendien overleg plegen met het kernkabinet. ‘We hopen dat hij daar de nodige onderhandelingsmarge krijgt’, klinkt het.

De staking gaat dus door tot zondag, maar in principe wordt er in het weekend niet gestaakt, al is het personeel wel gedekt.

Waarom staken de cipiers?

De cipiers hebben het werk neergelegd uit protest tegen de minimale dienstverlening die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil doordrukken.

Volgens het plan van de minister zullen cipiers dertig dagen op voorhand hun staking moeten aankondigen, 72 uur voor een staking moet de vakbond laten weten wie werkwillig is en 48 uur van tevoren moeten ze maken dat er genoeg vrijwilligers zijn. Gebeurt dat niet, dan kan een gouverneur vanaf dag twee mensen opvorderen. Concreet moet die regeling garanderen dat gevangenen ook tijdens langere stakingen hun basisbehoeften, zoals een douche nemen, kunnen vervullen.

Voor de bonden is die minimale dienstverlening onbespreekbaar. Daarnaast vrezen ze dat de minister contractuelen wil aanwerven in de gevangenissen. Ook dat is voor de cipiers uit den boze.