Tihange 3 nog wat meer op de sukkel
Tihange aan de Maas. Foto: bram van de biezen
Na betonrot zijn in de kerncentrale Tihange 3 nu ook afwijkingen vastgesteld in de bewapening van het beton. Het Fanc eist herstellingen en veiligheidsgaranties.

Het gaat voor alle duidelijkheid niet om betonaantasting van de reactor zelf, maar om een aansluitende betonnen bunker, waarin back up-noodsystemen zijn ondergebracht die worden ingezet als de eerste lijn het laat afweten.

Eerder dit jaar was al vastgesteld dat die bunker leed onder de aftakeling van het beton, het gevolg van  de vochtige en warme omgeving binnenin het gebouw. De geplande onderhoudsbeurt van Tihange 3 werd daardoor herzien, waardoor de reactor al zeker tot 30 september stil ligt.

Daarom komt nu een nieuw probleem bovenop. Bij het verwijderen van het aangetaste beton is gebleken dat het staal in het gewapend beton niet op de plaats zit waar het had moeten zitten volgens de plannen van het gebouw. Waarschijnlijk is het staal bij het gieten van het beton meer dan dertig jaar geleden verschoven. Bovendien is er een klein lek ontdekt in een ventiel van het stoomafvoergebouw.
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft zijn beoordeling van de problemen in Tihange daarom herzien, al blijft het in zijn inschatting om een klein defect gaan. Kerncentrales moeten bestand zijn tegen pakweg een aardbeving of de inslag van een neerstortend vliegtuig. Volgens het Fanc is dat nu niet meer zeker.

De kans dat een vliegtuig neerstort op de kerncentrale is uiteraard erg klein, maar het gebrek is toch voldoende om de reactor stil te leggen. Sinds de kernramp in het Japanse Fukushima zijn de veiligheidsvoorschriften van kerncentrales verder opgetrokken. Ook in Fukushima was namelijk gebleken dat een combinatie van onwaarschijnlijke factoren toch nog tot een ramp kunnen leiden.

Daarmee is het voorlopig onduidelijk wanneer de kerncentrale opnieuw kan opstarten. Ingenieurs van Electrabel berekenen nu of de bunker nog wel veilig genoeg is. Electrabel wijst er al wel op dat de Belgische kerncentrales als erg ‘robuust’ uit de Europese stresstest zijn gekomen.

Volgens vicepremier Jan Jambon (N-VA) is er geen acuut probleem voor de veiligheid en zullen ook de andere centrales verder gecontroleerd worden op vergelijkbare problemen wanneer ze stil liggen voor onderhoud. Maar het is duidelijk dat Tihange 3 niet kan heropstarten als de euvels niet zijn gerepareerd.

De bijkomende problemen in Tihange 3 voeden ook de discussie over de kernuitstap. Tihange 3 is samen met Doel 4 de jongste kerncentrale van het land. De werkgevers, maar ook regeringspartij N-VA, willen de levensduur van de centrale met tien jaar verlengen om de energiebevoorrading te verzekeren. Dan moeten die kerncentrales natuurlijk wel beschikbaar blijven.