Betonblokken versperden vorig jaar de weg, nu werd overgeschakeld naar een nieuw systeem om de veiligheid te garanderen. Burgemeester Claes zegt dat het Pitagone-systeem aanzienlijke schade aan wagens kan toebrengen.

Burgemeester Dirk Claes (CD&V) van Rotselaar lijkt klaar voor de vierdaagse van Werchter. Tot en met maandag pendelt hij per fiets naar het gemeentehuis en de Werchterse weide. 'We raden iedereen aan om met de fiets te komen. Er zijn twee grote en bewaakte fietsstallingen', zegt hij. Een opvallende wijziging dit jaar is het verdwijnen van de grote en logge betonblokken op de Werchtersesteenweg om automobilisten met verkeerde bedoelingen tegen te houden. 'We schakelden over naar Pitagone. Dat is een buizensysteem dat er op het eerste gezicht niet stevig uitziet, maar dat wel is. Alle partijen zijn het erover eens dat Pitagone wagens neutraliseert. Het brengt grote schade toe aan voertuigen.'

Honderd politieagenten

Het systeem wordt her en der al gebruikt, zoals tijdens wedstrijden van Club Brugge. 'De elementen staan nooit onbewaakt. Bovendien wegen ze niet veel, een schril contrast met de betonblokken van verleden jaar. We moeten immers ook rekening houden met voertuigen die snel uit de festivalzone moeten kunnen vertrekken.' Het dreigingsniveau is gezakt van drie naar twee. 'Dit betekent dat er geen militairen worden ingezet. Toch staan donderdag alleen al honderd politiemensen klaar, zowel uit de zone Haacht als BRT', aldus Claes.

De komende dagen worden meer dan honderdduizend bezoekers verwacht op de campings en op de weide. 'Om de aankomst van de bezoekers te spreiden, zette De Lijn gisteren extra veel bussen in. Ik ben eerlijk gezegd verbaasd dat zovelen vandaag (woensdag, red) en dus een dagje vroeger komen. Donderdag openen de campings aan de Rotselaarse kant.'

Duizenden arriveerden gistermiddag al en de wachtrijen aan The Hive waren bij momenten lang. Toch hoorden we geen gemor. 'Het wachten nemen we er graag bij, ook al wordt ons bier snel warm', zegt Bram uit Haacht. ’s Avonds vond in de centrale tent op de camping al een groot ‘opwarmingsfeestje’ plaats.