Zwarte ijsjes zijn hip, maar verboden in New York
Foto: Getty Images/iStockphoto

In New York hoef je deze zomer niet te rekenen op een ijskraampje met zwart ijs, want de stad heeft alle drank en voedsel met actieve houtskool verboden. Hoewel het zwarte goedje momenteel razend populair is, zou houtskool mogelijk constipatie veroorzaken en de werking van medicatie kunnen beïnvloeden.

Zwarte pannenkoeken, ijs of koffie: in New York is actieve houtskool hét favoriete ingrediënt van heel wat foodies. Helaas heeft het stadsbestuur nu alle voeding en drank met dit bestanddeel uit zijn stad verbannen. Restaurants en cafés worden door de dienst voor Volksgezondheid aangemaand om de producten te schrappen nadat de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA actieve houtskool op de verbodslijst heeft gezet.

Bij Morgenstern’s Finest Ice Cream kregen ze na een voedselinspectie het bevel al hun bakken ‘coconut ash ice cream’ weg te gooien. Bij de crèmerie stonden twee zomers geleden nog lange wachtrijen om het zwarte ijs te proeven, ook onze redacteur ging toen aanschuiven en proeven.

Actieve houtskool wordt vaak in ziekenhuizen gebruikt omdat het giftige stoffen uit je maag verwijdert, maar het kan daardoor ook medicatie absorberen, waardoor bijvoorbeeld de werking van de anticonceptiepil wordt verstoord. Het zou daarnaast ook constipatie kunnen veroorzaken.

Volgens de New Yorkse gynaecologe Alyssa Dweck bestaat er een risico, maar niet bij kleine doseringen. Dat vertelde ze aan de Britse krant Daily Mail. 

‘Wie slechts één keer per maand een houtskoolijsje eet, hoeft zich geen zorgen te maken. Houtskool kan inderdaad medicatie absorberen, maar enkel in grote hoeveelheden. Ijsjes bevatten niet zo’n grote hoeveelheid. Eet je elke dag of meermaals per dag een dergelijk ijsje, wat me erg veel lijkt, dan zou ik er wel niet op rekenen dat de anticonceptiepil de meeste veilige optie is.’